Norveç'in Arktik bölgesindeki bir fiyordun yakınında bulunan ve bir deniz ürünleri şirketi tarafından işletilen bir tanktan 15 bin litreyi aşkın klorun sızmasıyla, yaklaşık 100 bin somonun öldüğü düşünülüyor.  

Somon yetiştirme şirketi Grieg Seafood, klorun Norveç'in Alta bölgesindeki balık mezbahalarından birine sızdığını ve en az 96 bin balığın öldüğünü söyledi. Sızıntının Norveç'in Arktik bölgesindeki bir fiyorda ulaştığı ve Atlas Okyanusu açıklarına yayıldığı düşünülüyor.

Alta'daki balık hasat tesisinin müdürü Stine Torheim, şirket tarafından salı günü yayımlanan bir açıklamada "Bu çok üzücü" dedi.

Odağımız şimdi her şeyden önce bunu temizlemek. Böyle bir şeyin bir daha yaşanmaması için olayla ilgili tüm gerçekleri masaya yatıracağız.

Somon çiftliği şirketinin sözcüsü Roger Pedersen, sızıntı meydana geldiğinde ölen balıkların yakındaki bir bekleme kafesinde olduğunu söyledi.

Norveçli yayın kuruluşu NRK'ya verdiği demeçte Pedersen, "Bunu klor sızıntısına bağlıyoruz" diyerek şirketin ölü balıklarla "sağduyulu bir şekilde ilgilendiğini ve sızıntının neden meydana geldiğini araştırdığını" sözlerine ekledi.

Şirketin açıklamasında, firmanın "sızıntının fiyorttaki çevreyi nasıl etkilediğine dair henüz bütünlüklü bir bakışa sahip olmadığı" belirtilirken, çevresel etkinin bağımsız bir değerlendirmesinin yapılacağı da ifade edildi.

ABD'deki atık tesisinde sıvı nitrojen sızıntısı: En az 6 kişi öldü, çok sayıda yaralı
Şirket, sızıntının balık hasat tesisi çevresindeki suda bulunan canlılar üzerinde "kısa vadeli, akut bir etkisi" olduğunu kabul etti.

Firma, sızıntının karada veya denizde çalışanlara ya da başka kişilere zarar vermediğini de sözlerine ekledi.

Norveç'in kuzeyinde polis, Twitter'da "önemli miktarda somon balığı öldüğünü" söyledi ve sızan sıvının Atlas Okyanusu'na aktığını belirterek acil servis hizmetlerinin olaya dair bütünlüklü bir bakış elde etmek için çalıştığını da sözlerine ekledi.
 

Polis sözcüsü Stein Hugo Jorergensen, NRK'ye yaptığı açıklamada sızıntının nedeninin hâlâ araştırıldığını ve karada zehirli klor gazı tehlikesine rastlanmadığını söyledi.

Klor, balık hasat tesisindeki sanayi suyunu dezenfekte etmek için kullanılıyor. Şirket klorun hızla seyreldiğini ve suda çabuk parçalandığını vurguladı.

Merkezi Norveç'te bulunan Grieg Seafood şirketi Norveç, Kanada ve Britanya'nın Shetland Adaları açıklarındaki işletmeleriyle dünyanın en büyük somon yetiştirme şirketlerinden biri.

Ajanslardan da yararlanılmıştır

* İçerik orijinal haline bağlı kalınarak çevrilmiştir. Independent Türkçe'nin editöryal politikasını yansıtmayabilir.

Editör: İsveç Gündemi