Oslo'da bir doktorun kendisinde koronavirüs semptomları olduğunu söylediği ve karantinaya alınması için yaptığı başvuruda bulunduğu ancak Ullevål hastanesinin hayır cevabı verdiği iddia edildi.

Ullevål hastanesinde görev yapan doktorun uyarıları dikkat alınmadı ancak şimdi doktorun çalıştığı bölümde üç çalışana virüs bulaştığı doğrulandı.

Aynı hastanede tedavi gören hastalar ve çalışanlar olmak üzere şuana kadar 28 kişide şüpheli semptomların baş gösterdiği açıklandı.

Uyarı yapıldı

Oslo Hastanesi'nden Anders Bayer, "Bu hafta burada bulunduysanız, evde kalmanızı rica ediyoruz" açıklamasında bulundu.

Dün, Oslo'daki Ullevål hastanesinde kuzey İtalya'dan dönen bir doktorun çalıştığını ve aynı zamanda korona virüsünü taşıdığı açıkladı. Doktordan salı günü örnekler alınmasına rağmen çalışmaya devam ettiği söylendi.

Doktorun Salı sabahı işe başlamadan kendisine koronavirüs için test yapılıp yapılmaması gerektiği konusunda başvurduğu ancak hayır cevabı alındığı söylendi.

Hastanenin sağlık direktörü Hilde Myhren Cumartesi günü düzenlediği basın toplantısında "Semptomlar o kadar hafif kabul edildi ki" test edilmeye ihtiyaç durulmadığını belirtti.

Geriye dönüp bakıldığında, bu karardaki hataları görmek kolaydır, ancak daha sonra enfeksiyon kliniğinin çağrı yöneticisi tarafından yapılan değerlendirme buydu.

Bugün klinikte iki çalışanın da enfekte olduğu ve muhtemelen ilk enfekte olduğu onaylanan doktordan geçtiğini açıkladı.

Virüs tespit edilen ikinci kişi Perşembe gününe kadar çalışmamış ancak hastanede virüs semptomları bulunması nedeniyle bulaştığı düşünülüyor.

Üçüncü kişi ise Çarşamba günü iş yerindeyken belirtiler başgösterdi ve sonra eve gitti denildi.

Hastanede 28 çalışanda daha şüpheli belirtiler gösterildikten sonra Cumartesi günü test edildi. Test cevapları yarın gelecek, elde edilecek sonuçlar bir basın toplantısında hastane tarafından açıklanacak.

Hilde Myhren, birçok kişinin durumunu kontrol ediyor ve testler yapıyoruz dedi.

30 hastane çalışanı karantinaya alındı.

Bunu çok ciddiye alıyoruz diyen Hilde Myhren: "Kimin çalıştığı ve kiminle temas halinde olduğu konusunda iyi bir izimiz olduğu sürece durumu kontrol alına alabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Aynı zamanda, enfeksiyonun klinikten nasıl yayıldığını görmek için yoğun izleme devam etmektedir denildi.

Enfeksiyon önleme doktoru Egil Lingaas, kontrol için başvurması gerekenlerin yüzlerce insan olduğunu varsayıyoruz ifadelerini kullandı.

Hastane, geçen hafta boyunca kliniğe gelen tüm hastalardan ve diğerlerinden kendi kendine karantinaya almalarını istiyor.

Anders Bayer, "Enfeksiyon riskini sınırlamak için, bu hafta Pazartesi ve Cuma günleri arasında göz kliniğine gelen herkesten evde kalmalarını ve sosyal etkileşimlerini sınırlamalarını istiyoruz" dedi.

Ancak zaten Cumartesi günü, göz kliniğine giden beş kişi Drammen'de karantina altına alındı. Karantinaya alınan bu beş kişide şehir hastanesinde çalışıyor.

Norveç'te büyük endişe yaratan vakalarla ilgili acil durum ilan edildi.

Editör: İsveç Gündemi