Störe, düzenlediği basın toplantısında, İsrail-Filistin sorununda artık iki devletli kalıcı barış sağlamanın vakti geldiğini söyledi. Barış anlaşması için kimsenin beklemeye tahammülü kalmadığını belirten Störe, "İktidara geldiğimizde ilk iş barışa katkı olarak Filistin'i tanımak olacak" dedi.
Norveç İşçi Partisi lideri Jonas Gahr Störe, ayrıca iktidara geldiklerinde Suriye'deki iç savaştan kaçanlara ülkenin kapılarını açacaklarını, iki yıl içinde 10 bin Suriyeli sığınmacıyı kabul edeceklerini belirtti. 

İsrail'in Oslo Büyükelçisi Raphael Schutz ise Störe'nin Filistin ile ilgili sözlerine tepki gösterdi. Schutz, Norveç'in Filistin'i tanıması halinde böyle bir kararın barışa hiçbir katkı sağlamayacağı gibi çatışmayı daha artıracağını savundu.

Norveç'te şu anda ana muhalefette bulunan İşçi Partisi, bir önceki sol koalisyon hükümetinin en büyük ortağıydı. Eylül 2013'te yapılan genel seçimde İşçi Partisi yüzde 30,8 oy oranı ve 55 sandalyeyle birinci olmasına rağmen hükümet kurma görevini seçimden uzun süre önce ortak hareket kararı alan sağ partilerin oluşturduğu koalisyon almıştı. Norveç'te bir sonraki genel seçimin 2017'de yapılması planlanıyor.

İskandinav ülkeleri arasında İsveç, ekim ayında AB içindeyken Filistin'i tanıma kararı alan ilk ülke olmuştu. Macaristan, Polonya ve Slovakya gibi ülkeler AB üyesi olmadan önce Filistin'i devlet olarak tanımıştı. Dünyada 130'dan fazla ülke Filistin'i bağımsız bir ülke olarak tanıyor.

Editör: İsveç Gündemi