Norveç oturma izni için öncelikle ikamet sebebini kararlaştırmanız gerekir. Daha sonra belgelerinizi tamamlamalı ve başvurunuzu tamamlayarak sonuçlanmasını beklemelisiniz.

Norveç Oturma İzni Nasıl Alınır? 

Norveç'te kalıcı ya da geçici olarak ikameti sağlayan vize oturma vizesidir. Daimi olarak Norveç'te ikamet etmek isteyen kişilerin öncelikle hangi amaçla ülkeye gideceklerini belirlemesi gerekir. İzin türüne göre sonrasında oturma izni için başvuruda bulunabilirsiniz. Çalışmak ve daimi olarak Norveç'te kalmak isteyen kişilerin öncelikle çalışma iznine sonrasında ise oturma iznine başvurması gerekir. Eğer eğitim almak için Norveç'e gidecekseniz eğitim izni başvuru alabilir ve sonrasında da oturum iznine başvuru yapabilirsiniz. 

Şartları Nelerdir? 

Oturma izni almak için Norveç'te aile birleşimi yapmanız, çalışacak olmanız, turistik olarak ya da eğitim için gidecek olmanız gerekir. Tıbbi tedavi görmek ya da bir aile bireyinin yanında kalmak için de Norveç oturma iznine başvuru yapabilirsiniz. 

Oturma İzni Başvurusu Nasıl Yapılır?

Norveç Hükümeti ülkelerinde 90 günden daha uzun süre kalacak kişiler için oturum izni oluşturmuştur. Eğer şartları yerine getirirseniz Norveç'te oturmak için başvuruda bulunmanız mümkündür. Başvuru yapacak kişilerin öncesinde aile birleşimi için, çalışmak için, eğitim ya da tatil gibi durumlardan biri için izin almış olması gereklidir. Adli sicil kaydının bulunmaması, finansal olarak yeterli olması ve seyahat sağlık sigortasının da bulunması oturum iznini almak için mecburi durumlardır.

Toplamanız ve yetkililere vermeniz gereken belgeler ise pasaport, fotoğraf, kalınacak yerin belgesi, finansal yeterlilik raporu, sağlık sigortası ve adli sicil kaydıdır. Eğer Norveç oturma izni alırsanız vizesiz olarak Letonya, Danimarka, Yunanistan, Almanya, Macaristan, Fransa, Portekiz, Litvanya, İsveç, İsviçre ve Polonya'ya gidebilirsiniz. 

Norveç'e Yerleşme Koşulları 

Norveç'e yerleşmek ve sürekli olarak oturma iznine sahip olmak için ülkede sürekli olarak ikamet ediyor olmak gerekebilir. Geçici oturma izni ya da çalışma izninin olması, aile bireylerinin yanında yaşanması ya da vasıflı işçi olması da yeterli olur. A2 seviyesinde dil bilgisine sahip olarak bunu kanıtlarsanız daimi olarak yerleşim izni almanız da mümkündür.

Sürekli oturum izni için onay aldıktan sonra vatandaşlık için başvuru yapabilirsiniz. Ayrıntılı bilgileri konsolosluk tarafınca yetkilendirilmiş olan ofislerden almak mümkündür. Başvuru için online randevu alabilir ya da danışmanlık hizmeti alabilirsiniz. Başvuru için harç ödemesini de randevu saatinize kadar yapmanız ve yanınızda dekont ile gitmeniz gerekir. Oturma izni almak uzun sürebileceği için buna göre bir tarih belirlemek gerekir. Eğer süre uzarsa mağdur olmamak önemlidir.

Editör: İsveç Gündemi