Eğitim Bakanlığı tarafından yayınlanan bir basın açıklamasına göre, bu tür açık pozisyonları açan ilk kurumların Agder Üniversitesi ve Molde Üniversitesi Koleji olacağını bildirdi.

"İnsanların yaşadığı sağlık ve bakım hizmetlerinde yeterli sayıda profesyonele sahip olmak hükümet için önemli bir hedeftir. Pandemi, daha fazla hemşireye ve uzman hemşireye ihtiyacımız olduğunu daha da netleştirdi" diyen Araştırma ve Yüksek Eğitim Bakanı Ola Borten Moe, "şimdi güneyde Agder'den kuzeyde Nordland'a kadar kolejlerde ve üniversitelerde eğitim kapasitesini artırıyoruz" ifadeleri kullandı.

Ayrıca kurumların diğer tüm tıbbi sektörlerde ebeler, sağlık hemşireleri, pediatri, yoğun bakım, cerrahi ve yardımcılar için daha fazla eğitime öncelik vermesi gerektiğini vurguladı.

Ülkedeki daha fazla kurum, ilçelerde eğitim tekliflerini artırmaya odaklanıyor. 300 kişilik kontenjan aşağıdaki kurumlara dağıtılırken, kalan 200 kontenjan sonbaharda hazır olacak olan hemşirelik temel eğitimine ayrılmıştır.

- Lovisenberg Diaconal College on ek yer alacak
- Vestlandet için Høgskulen (14)
- Agder Üniversitesi (59)
- Stavanger Üniversitesi (20)
- Norveç Bilim ve Teknoloji Üniversitesi (4)
- Østfold Üniversite Koleji (43)
- Høgskolen i Innlandet (4)
- Molde Üniversitesi Koleji – Lojistik Bilim Koleji (52)
- Kuzey Üniversitesi (25)
- VID Bilim Koleji (32)
- Güneydoğu Norveç Üniversitesi (37)

Buna ek olarak, her biri 30 nokta ile OsloMet ve Høgskulen på Vestlandet gibi kurumlar arasında 200 nokta dağıtılacak; Agder Üniversitesi, Stavanger Üniversitesi ve bireysel olarak 20 boş kontenjana sahip Güneydoğu Norveç Üniversitesi.

Sırasıyla Østfold University College, Høgskolen i Innlandet, Nord Üniversitesi ve Molde University College – lojistik bilim kolejine on yeni çalışma yeri tahsis edilecektir.

Daha önce, Eğitim ve Araştırma Bakanlığı ülkedeki üniversitelere ve kolejlere 17 milyon Euro tahsis etti ve bunun 14,3 milyon NOK'u (14,1 milyon Euro) hemşirelik çalışma yerlerinin açılması için kullanılacak.

Erudera.com daha önce devlet üniversitelerine ve kolejlerine 8,2 milyon €, özel kolejlere ise yaklaşık 1,1 milyon € tahsis edildiğini açıklamıştı. Ayrıca, mesleki programlar 1.7 milyon Euro'luk bir fondan yararlanacak ve öğrenci organizasyonları 6 milyon Euro alacak.

Bununla birlikte, Statista'dan alınan veriler, yükseköğretim kurumlarının 2009'dan 2019'a öğrenci sayısında 65,151 öğrenciye karşılık gelen yüzde 26'lık bir artışa tanık olduğunu gösteriyor.

Editör: İsveç Gündemi