Aynı zamanda FHI, hastalığı geçirdiği tahmin edilen Norveçlilerin sayısı ile rakamı yükseltiyor.

Muhtemelen önceden düşünülenden yüzde 60 daha fazla olduğu tahmin ediliyor.

Geçen haftaya kadar sağlık yetkilileri, 34 bi 600 ila 43 bin 500 Norveçlinin koronavirüs ile enfekte olduğunu tahminini açıkladı.

Ancak Cumartesi günü, Norveç'in Halk Sağlığı Dairesi ile eşdeğeri olan Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü yeni bilgiler yayınladı. Otoritenin yeni tahminine göre, bu yüzde 60'lık bir artışla 55 bin ile 73 bin arasında.

Enfekte hakkında yeni bilgiler

Şok artışın nedeni, FHI'nin şu ana kadar Norveç'te korona testi pozitif çıkan 11 bin kişi hakkında yeni bilgiler edinmesidir.

Oslo Üniversitesi biyoistatistik profesörü Arnoldo Frigessi, "şimdiye kadar virüsün farklı yaş gruplarına oldukça eşit bir şekilde yayıldığını varsaydık. Şu ana kadarki test verilerine baktığımızda, bazı yaş gruplarının bunun yerine aşırı temsil edildiğini, bazılarının ise yetersiz temsil edildiğini görüyoruz" dedi.

FHI, beklenenden yüzde 60 daha fazlasının enfekte olmasına ve antikor geliştirmesine rağmen, yine de toplumda küçük bir grup oluşturduğunu söylüyor. Bu nedenle, sayıdaki artışın toplumda enfeksiyonun genel yayılmasında herhangi bir değişiklik anlamına gelmediğine inanıyorlar.

Tatilden sonra 1.100 kişi karantinada

Korona enfeksiyonu bu yaz yeniden hız kazandığında, Norveç Ağustos ayında yeni kısıtlamalar getirdi. Diğer şeylerin yanı sıra, her gün gece yarısından sonra alkol servisi yapmak yasaklandı.

Ancak kısıtlamalar henüz virüsü engellemede başarılı olamadı. Cumartesi günü, Sarpsborg belediyesinde salgının başlangıcından bu yana bugüne kadarki en yüksek rakam olan 15 yeni enfeksiyon bildirildi.

Sarpsborg ve komşu Fredrikstad belediyesinde 1.100'den fazla insan karantina altına alındı. Bunun ardından, geçen hafta sonu Østfold'daki Al-Ghadir İslam Merkezi dini cemaati tarafından dikkatlere sunulan dini bir bayram olan aşure ile bağlantılı olarak birçok bazı vakalar yaşandı.

Belediye doktoru: Olağanüstü durum

Bugünün rakamlarıyla, tatilden sonra enfekte olanların sayısı 200 kişiye yaklaşıyor. Ve Fredrikstad'ın belediye doktoru Sofie Lund Danielsen salgının şu ana kadar Norveç'in en kötüsü olabileceğinden korkuyor.

"Şu an içinde bulunduğumuz durum aşırı riskli ve uzun sürecek" ifadeleri kullanıldı.

Cumartesi akşamı geç saatlerde Fredrikstad, belediyenin olağanüstü duruma girdiğini duyurdu. Belediye müdürü Nina Tangnæs Grønvold durumu "çok ciddi" olarak nitelendiriyor ve önümüzdeki günlerde daha fazla enfekte insanın keşfedileceğini de göz ardı etmediklerini söyledi.

Ancak uygulamadaki acil durumun belediyenin virüse karşı çalışma şeklini değiştirmeyeceğini söyledi.

Sağlık Bakanı: Pişmanlık duyacağınız hiçbir şeyi yapmayın

Cumartesi günü Sağlık Bakanı Bent Høie, vatandaşlarına, özellikle de gençlere bir çağrı yaptı:

Sağlık Bakanı, Pazar günü uyanabilmeniz ve bu hafta sonu pişman olduğunuz hiçbir şey yapmadığınızı düşünmeniz ve özellikle genç yetişkinler arasında enfeksiyon yayılımının arttığının farkında olmanız gerektiğini söyledi.

Editör: İsveç Gündemi