Yeni kısıtlamalar listede restoranlarda alkol yasakları ve bir seferde en fazla beş kişinin buluşabileceği belirtiliyor.

Yeni kısıtlamalar 4 Ocak bugün yürürlüğe girdi ve kısıtlamalara uymayanlara para cezaları verileceği açıklandı.

Ülke başbakanı "Sosyal hayatımızı iki hafta bekletmemiz gerekiyor" dedi.

Önümüzdeki iki hafta boyunca, Norveçliler enfeksiyonun yayılmasını azaltmak için kısıtlamaların daha halim olduğu bir hayat yaşamak zorunda kalacaklar. Dün akşam düzenlenen basın toplantısında kısıtlamalarla ilgili merak edilenler netlik kazandı.

4 Ocak Pazartesi ile 18 Ocak arasında ülkede yeni kısıtlamalar olacak. Noel tatillerinde, daha az Norveçli covid-19 testi yaptı, ancak kendilerini test edenlerin daha büyük bir kısmı pozitif çıktı.

Yeni kısıtlamalar, diğer şeylerin yanı sıra, özel toplantılarda aynı anda en fazla beş kişinin buluşabileceği ve ülkenin restoranlarında alkol yasağı getirileceği anlamına geliyor. 

Mümkün olduğunca herkes evden çalışacak, spor ve kültürel etkinlikler gibi her türlü etkinlik iptal edilecek.

Başbakan Erna Solberg , sosyal hayatımıza iki hafta ara vermemiz gerektiğinin altını çizerek, kurallara uymayanlara para cezasına çarptırılabileceğini söyledi.

Bununla birlikte, cenazeler mesarimleri yapılmaya devam edecek ve Norveç'teki elit sporların kendi kuralları olması nedeniyle yeni kısıtlamalardan etkilenmeyecek.

Alışveriş merkezleri hala açık

Kısıtlamaların sunulduğu Pazar günü basın toplantısında, bir muhabir alışveriş merkezlerinin neden kapatılmadığını sordu.

Solberg, "Karmaşık olsa bile mağazaların açık kalmaya devam etmesi gerekiyor" dedi.

Günde 12.000'den fazla kişiyi aşılama planları

Ocak ayı ortasında, yeni kısıtlamalar değerlendirilecek ve Erna Solberg'e göre, enfeksiyonun yayılması stabilize edilmedikçe veya azaltılmadıkça uzatılmaları mümkün.

Noel'den önce ilk aşı dozları Norveç'e geldi ve şimdi önümüzdeki zamanlarda günde 12.000 ila 14.000 kişinin aşılanması planlanıyor.

Editör: İsveç Gündemi