Karar, ülkenin Sağlık ve Bakım Hizmetleri Bakanlığı tarafından yayınlanan ve yalnızca semptomları olan yetişkinlerin test edilmesi gerektiğini vurgulayan bir açıklama ile doğrulandı.

Ancak Bakanlık, Svalbard bölgesi için bazı kuralların yürürlükte tutulduğunu duyurdu.

"Korona salgını artık çoğumuz için büyük bir sağlık tehdidi oluşturmuyor. Omicron virüsü çok daha az ciddi hastalığa neden olur ve aşılarla iyi korunuruz. Bu nedenle, sayaç, bandaj ve izolasyon gereksinimleri gibi neredeyse tüm enfeksiyon kontrol önlemlerini kaldırıyoruz. Normal bir hayata dönebiliriz" dedi.

Ayrıca vatandaşların artık bir metrelik mesafeyi korumaları gerekmiyor. Reuters'e göre, Coronavirüs pozitif çıkan yetişkinlerin artık kendi kendine izolasyon kurallarına uyması gerekmiyor; ancak dört gün boyunca evde kalmaları tavsiye edilir.

Sağlık Bakanlığı'na göre son değişiklikler, Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü'nün yanı sıra Norveç Sağlık Müdürlüğü'nün tavsiyelerine göre yapılmıştır.

Bakanlığa göre, bu tür yeni değişiklikler enfeksiyon sayısında artışa yol açabilir.

Sağlık ve Bakım Hizmetleri Bakanı Ingvild Kjerkol, "Birçoğu önümüzdeki haftalarda enfekte olacak ve buna hazırlanmalıyız. Ama enfeksiyon artışıyla baş edebiliyoruz. Mevzuat gerekliliklerini kaldırsak bile, genel enfeksiyon kontrol tavsiyelerine uymak yine de önemlidir. Pandemi boyunca hepimizin iyi olduğu bir şey varsa, o da enfeksiyon kontrolüdür. Sağduyu ile birlikte bunu daha da ileriye götürmeliyiz" dedi. 

Mevcut COVID-19 durumunun ortasında seyahat sürecini kolaylaştırma çabalarının bir parçası olarak, Norveç'teki yetkililer, tüm yolcular için sınır ve havaalanı kontrol noktalarında zorunlu test şartını kaldırdı. Böyle bir karar Şubat ayında yürürlüğe girdi.

Dünya Sağlık Örgütü (WHO) tarafından yayınlanan rakamlara göre, pandeminin başlangıcından bu yana toplam 982.643 kişinin Coronavirüs testi pozitif çıkarken, 1.513 kişi hayatını kaybetti.

Veriler, son yedi gün içinde Norveç'te 132.700'den fazla kişinin Coronavirus'a yakalandığını ve 47 kişinin öldüğünü gösteriyor.

Bazı bilim insanlarının COVID-19 kurallarını listelemek için henüz çok erken olmasına rağmen Danimarka, İsveç ve Norveç gibi Avrupa ülkeleri virüsün yayılmasını durdurmak için aldıkları önleyici tedbirleri kaldırdı.

Avrupa Birliği Üye Devletleri de dahil olmak üzere dünya çapında birçok ülke, Coronavirüs'ü grip gibi tedavi etmeyi düşünüyor. İspanya, insanların virüsle yaşamaya alışmaya başladığını öneren ve diğer ülkeleri virüsü endemik bir hastalık olarak tedavi etmeye çağıran ilk Avrupa ülkesi oldu.

Editör: İsveç Gündemi