NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ve Türkiye ile güçlü dayanışma içerisinde olduklarını söyledi.
Yapılan açıklamada, "Türkiye ile teröre karşı ortak mücadeleye hazırız. Türkiye'ye karşı terör saldırılarını kınıyoruz" denildi.

NATO Genel Sekreteri basın toplantısı düzenledi. İşte Stoltenberg'in konuşmasından satırbaşları;
Tam mutabakat sağlandı tüm müttefikler Türkiye'ye güçlü desteklerini dile getirdiler. Terörü kınadılar. Türkiye daha fazla NATO varlığı, daha fazla askeri yardım istemedi. Türkiye ittifak içerisindeki en güçlü ikinci orduya sahip. 

IŞİD'e karşı daha fazla bir işbirliği sağlanmalı. 

SURİYE SINIRINA TAMPON BÖLGE
NATO bu çabanın bir parçası değil. Bu sadece Türkiye ve Amerika arasındaki ikili görüşmelerin bir parçası.

TÜRKİYE ÇAĞRIDA BULUNMUŞTU
Türkiye'nin çağrısı üzerine olağanüstü toplanan NATO Konseyi'nde görüşmeler başladı.

Toplantının açılışında konuşan Stoltenberg, Türkiye'deki terörist saldırıları istişare etmek üzere toplandıklarını belirtti.

Stoltenberg, Washington Anlaşması'nın 4. maddesi gereğince herhangi bir müttefikin toprak bütünlüğünü, siyasi bağımsızlığını ya da güvenliğini tehdit altında hissetmesi durumunda, NATO'yu istişareye çağırabileceğini anlattı.

Jens Stoltenberg, Türkiye'nin bu toplantıyı güvenlik durumunu görüşmek üzere talep ettiğini belirterek "Bu korkunç terör eylemlerinden etkilenen Türk hükümetine ve mağdurlara taziyelerimizi sunuyorum" diye konuştu.

"GÜÇLÜ BİR DAYANIŞMA İÇERİSİNDEYİZ"
Toplantıda, Türkiye'nin kapısının önünde ve NATO sınırındaki istikrarsızlığı görüşeceklerine işaret eden Stoltenberg, "Terörizm hiçbir şekilde haklı olamaz ve tolere edilemez" ifadesini kullandı.

Stoltenberg, NATO'nun Türkiye'deki gelişmeleri çok yakından takip ettiğini ve Türkiye ile güçlü dayanışma içerisinde olduklarını vurguladı.

NATO tarihinde 4. madde daha önce Türkiye ve Polonya tarafından işletilmiş, 5. maddeye ise sadece bir kez, 11 Eylül saldırılarının ardından ABD tarafından başvurulmuştu.

HT
Editör: İsveç Gündemi