Ayrıca, mutasyonun daha bulaşıcı olma riskinin yüksek olduğuna inanılıyor.

Risk raporunda, doğal seçilimin bir sonucu olarak salgının toplumda daha fazla bulaşıcı olacağı bilgisine yer veriliyor.

Norveç'in Ulusal Halk Sağlığı Enstitüsü (NIPH), yeni risk raporunda, İngiltere ve Güney Afrika'daki virüs mutasyonlarının Norveç'te yayılma olasılığının orta ila yüksek riskli olduğunu yazdı.

Yapılan uyarıda: "Tavsiyemiz, hükümetin stratejisinin amaç ve ilkelerinin oluşturulmasıdır: Salgın kontrol altında tutulmalı ki sağlık bakım kapasitesi aşırı yüklenmemelidir" ifadeleri kullanan FHI departman müdürü Line Vold, bu daha bulaşıcı varyantların ülkede daha yaygın hale gelmesi durumunda, bunları kontrol altında tutmak için daha fazlasına ihtiyaç duyulacağını sözlerine ekledi.

Raporda, FHI ayrıca varyantın öldürme riski düşük bir olasılık olduğunu, ancak daha ciddi hastalığa neden olabileceğine dair orta derecede bir risk olduğunu yazdı.

"Doğal seçilimin bir sonucu olarak, nihayetinde salgına daha bulaşıcı varyantlar hakim olacaktır. İngiliz varyantının daha hızlı çoğaldığı ve bu nedenle böyle bir seçim avantajına sahip olduğu ve İngiltere'nin bazı bölgelerinde baskın hale geldiği durumdan görülebilir." denildi.

Rapor ayrıca, İngiliz varyantının yayılmasının, enfeksiyon yayılımının yüksek olduğu ortamlarda bir yer edinmiş olmasından ve dolayısıyla daha iyi adapte edilmeden baskın hale gelmesinden kaynaklanabileceğini belirtiyor.

FHI ayrıca, İngilizce varyantın yayılma potansiyelinin, yani R sayısının, orijinal tipten 0.4 ila 0.5 daha yüksek olduğunu ve bunun esas olarak, muhtemelen çocuklar arasında da yüksek bulaşıcılıktan kaynaklandığını belirtmektedir.

Editör: İsveç Gündemi