Merkel'in 16 eyalet başbakanına sunduğu taslak öneride karantina uygulamasının 4 Kasım'dan itibaren ay sonuna kadar ülke genelinde uygulanması isteniyor. Yeni tedbirlerle "enfeksiyon dinamiklerinin" kırılması ve "Noel tatilinde ailelerin ve arkadaşların Covid-19 kuralları çerçevesinde yeniden biraraya gelmesi" hedefleniyor.

Önerilen yeni karantina kuralları neler?

Yeni karantina uygulamasında sosyal temasın sınırlanması isteniyor. Buna göre yalnızca iki ailenin biraraya gelmesine izin verilecek. Ayrıca iç turizm de kısıtlamalardan payını alacak. Otellerde konaklama yapmak esaslı bir gerekçe harcinde yasaklanacak.

Karantina önerisinde okulların ve kreşlerin açık kalması isteniyor, ancak yeni hijyen tedbirlerinin getirilmesi gündemde.

Yeni tedbirler kapsamında ilkbaharda uygulandığı üzere barlar, cafeler ve gece kulüplerinin kapatılması söz konusu. Restoranların ise yalnızca paket servis vermesine izin verilecek.

Merkel ayrıca sinema ve tiyatroların yanı sıra spor salonları ve yüzme havuzlarının da kapatılmasını talep ediyor.

Öneride güzellik sektörü için de çeşitli kısıtlamalar söz konusu. Covid-19 kuralarının uygulanması şartıyla kuaför ve berberlerin açık kalması, fizyoterapi gibi tedavi hizmetlerinin verilmeye devam edilmesi öneriliyor.

Ancak masaj, güzellik ve dövme salonlarının kapatılması isteniyor. Tasarıda ayrıca oyun salonları, eğlence merkezleri ve genelevlerin de kapatılması talep ediliyor.

Merkel federal yönetimleri ikna edebilecek mi?

Federal yönetimler yeni bir karantina uygulaması konusunda farklı görüşler dile getiriyor. Özellikle ülkenin doğusundaki eyaletler sıklıkla ülkenin genelinde uygulanacak bir karantinaya sıcak bakmadıklarının altını çiziyor. Ancak uygulamaya destek verenler de var.

Bavyera Başbakanı Markus Söder hastanelerin yeniden aşırı yük altına girmesinin an meselesi olduğunu, ancak uzun süreli bir karantinanın ekonomiye çok büyük zarar vereceğini söyleyerek kısa ve tutarlı önlemlerin kasım ayı içinde uygulanmasına destek verdiğini bildirdi.

Öte yandan "ne eğitimin, ne de ekonominin kısıtlanmaması" konusunda ısrarcı olan Kuzey Ren Vestfalya Eyaleti Başbakanı Armin Laschet'in yön değiştirmesi dikkat çekti. Lashet son dönemde sosyalleşme üzerinde daha katı kurallar uygulanmasını savunduğu belirtiliyor.

Almanya'da son Covid-19 verileri

Almanya hastalık kontrol ve önleme merkezi Robert Koch Enstitüsü tarafından açıklanan verilere göre ülkede son 24 saatte 14 bin 964 yeni Covid-19 vakası tespit edildi. Salgının başlamasından bu yana ülkedeki en yüksek vaka sayısı olan bu rakam ile toplam vaka sayısı 450 bine yaklaştı.

Son 24 saatte 27 kişinin can verdiği salgında toplam can kaybı 10 bin 98'a yükseldi.

Editör: İsveç Gündemi