Söz konusu güvenlik yasasının özellikle 24. maddesi, "polis şiddetini artırma ve basın özgürlüğünü kısıtlama" gibi nedenlere yol açacağı gerekçesiyle uzun süredir eleştiriliyordu.

Eyfel Kulesi'nin önündeki Trocadero Meydanı'nda toplanan göstericiler, ellerinde "özgürlük", "polis devletine hayır", "birini suçlamak için video kaydına ihtiyacımız yok" yazılı dövizlerle taşıyarak, hükümet aleyhine sloganlar attı, bazı sivil toplum örgütü liderlerinin ellerinde megafonlarla bildiri okuduğu görüldü.

Covid-19 yasağına rağmen protestolara yaklaşık 5000 kişi katılırken, herhangi bir şiddet olayı yaşanmadı. Bölgede az sayıda polisin de görev aldığı görüldü.

Söz konudu güvenlik yasası ulusal meclisin kabulü sonrası senatodan onay alırsa, Fransa'da polislerin yüzlerini flulaştırmadan sosyal medyada video ve fotoğraf paylaşmak suç kapsamına girecek. Bu suçu işleyenler en az 1 bir yıl hapis ya da 45 bin euro para cezasına çarptırılabilecek.

Söz konusu cezaların siviller harici gazeteciler için de geçerli olması, en çok tartışılan konuların başında geliyor. Ayrıca birçok sivil toplum örgütü yasanın polis şiddetini artırabileceğini, yasa kapsamının net bir şekilde belirtilmemesi sebebiyle de bazı hukuksuzluklar yaşanabileceğini ifade ediyor.

Emmanuel Macron hükümetinin ilk olarak kasım ayında öne sürdüğü yasa başkent Paris harici Lyon, Bordeaux ve Marsilya gibi diğer büyük şehirlerde de protesto gösterilerine neden olmuştu.

Uluslararası Af Örgütü'nün Fransa şubesi yaptığı açıklamada söz konusu yasa tasarısının kanunlaşması halinde ülkede özel hayata saygı, doğru bilgiye ulaşma ve basın özgürlüğünü ihlal etme gibi birçok unsurun zarar göreceğini belirtti.

Senato onaylarsa yasa meclise geri dönecek

Mecliste 17 Kasım’dan bu yana görüşülen tasarı, 24 milletvekilinin ret ve 146 milletvekilinin kabul oyuyla parlamentodan onay almıştı.

Tasarı aynı zamanda güvenlik güçlerine görev sırasında kameralar kullanarak insanları izleme, gösterilerde "drone" kameralar kullanma yetkisi de veriyor.

Ulusal Mecliste kabul edilen tartışmalı 24. madde, Senatodan da geçerse son bir kez daha parlamentonun onayına sunulacak.

Editör: İsveç Gündemi