Fransa'da restoran, kafe ve barlara Covid-19 geçiş kartı ile girmeyi ve sağlık çalışanlarına aşıyı zorunlu kılan düzenlemelere karşı cumartesi günü ülke genelinde 150 binden fazla katılımcısı olan protesto gösterileri düzenlendi.

Protestoların damga vurduğu günün akşamı Fransız Polinezyası'nda bir hastane ziyaretinde bulunan Macron, "Bana bugün aşı olmak istemiyorum dersen ancak yarın babana, annene ya da kendine aşı bulaştırırsan bu özgürlüğün ne anlamı kalır?" şeklinde konuştu.

Protestoların koronavirüsü bitirmeyeceğini ifade eden Macron, ulusal birlik için çağrı yapmak istediğini söyledi. Macron, aşıya karşı insanları "akıl dışı, bazen kuşkucu, manipülatör bir şekilde" seferber olmakla suçladı.

Fransa'da Covid-19 pandemisinde 111 binden fazla kişi hayatını kaybetti. Son zamanlarda günlük yeni vaka sayısı 20 binlere yükseldi.

Almanya: 'Aşılananlar aşılanmayanlara göre daha özgür olacak'

Almanya Şansölyesi Angela Merkel'in Başbakanlık Müsteşarı Helge Braun, önümüzdeki aylarda vaka sayılarının yeniden yükselmesi halinde aşılanmayan insanlara karşı yeni kısıtlamalar gelebileceğini söyledi.

Ulusal bir gazete için konuşan Braun, Covid-19 nedeniyle yeni sokağa çıkma yasaklarının gelmesini beklemediklerini ancak aşı yaptırmayanların restoran, sinema ve stadyumlara girişinin yasaklanabileceğini belirtti.

Braun, aşı olmanın ciddi hastalıklara karşı korunmak için önemli olduğunu ve "aşılanmış kişilerin kesinlikle aşısız insanlardan daha fazla özgürlüğe sahip olacağını" ifade etti. Braun ayrıca bu tür politikaların yasal olduğunu çünkü devletin vatandaşlarının sağlığını korumak gibi bir sorumluluğu olduğunu söyledi.

Almanya'da yetişkin nüfusun yüzde 49'u tamamen aşılanırken yüzde 60'dan fazlası en az bir doz aşı yaptırdı.

Editör: İsveç Gündemi