Macaristan’da genelde Başbakan Viktor Orban adına resmi duyuruları yapan Bakan Gergely Gulyas, parlamentonun 7 Aralık’a kadar iki ülkenin üyeliklerini onaylanacağı mesajını verdi.

Gulyas, “Finlandiya ve İsveç bizim müttefikimiz ve biz müttefiklerimize güvenebileceğimiz gibi onlar da bize güvenebilirler. Hedefimiz, parlamentonun NATO üyelik başvurularını bu yıl 7 Aralık'ta sona erecek sonbahar dönemi toplantılarına kadar onaylaması.” ifadesini kullandı.

Gulyas, bu gecikmeye gerekçe olarak Macar parlamentosunun yasama gündeminin oldukça yoğun olmasını gösterdi.

AB Komisyonu’nun askıya aldığı fonları alabilmesi için Macaristan’ın bir dizi yasal reformları kabul etmesi gerekiyor.

Budapeşte’nin Brüksel’in fonları dondurma kararını gözden geçirmek için iki ülkenin üyeliğini geciktirdiği suçlamasını reddeden Gulyas bu konuda şunları söyledi: “AB Komisyonu ile yapılan anlaşma gereği parlamentoda yasa tasarıları oylanacak. AB Komisyonu’nun önerileriyle ilgili tasarıları birer birer ele alıyoruz. Bunu tamamlamayı başarırsak, o zaman parlamento Stockholm ve Helsinki'nin NATO'ya tam üyeliklerini onaylamak için gerekli zamana sahip olacak. “ dedi.

Muhalefete göre Orban şantaj yapıyor

Macaristan’da muhalefet NATO üyelikleriyle ilgili oylamaların öne alınmasını önermiş ancak iktidar bu teklifi düzenli olarak reddetmişti. Muhalefetteki Sosyalistler, iktidarın bu tavrını “kabul edilemez” bulurken, Liberal Parti ise hükümeti “AB’ye şantaj yapmakla” suçlamıştı.

Türkiye’nin de iki ülkeni NATO üyeliklerine yönelik itirazıyla ilgili bir soru üzerine Gulyas, Macaristan ile Türkiye’nin bu konudaki tavırlarının farklı olduğu görüşünü dile getirerek, “Bizim iki ülkenin üyeliklerini itirazımız yok” dedi.

Müslüman ülkelerde ramazanda gıdaların neredeyse yarısı israf oluyor Müslüman ülkelerde ramazanda gıdaların neredeyse yarısı israf oluyor

Şu ana kadar ittifakın 30 üyesinin 28’i iki ülkenin üyeliklerine parlamentolarında onay verdi.

Editör: İsveç Gündemi