Express gazetesi iddia olarak gündeme getirdiği durumun Radi Free Europe'nın Avrupa Birliği diplomatik kaynaklarına dayandırarak bilginin doğrulandığını aktardı.

AB'nin Çek Başkanlığı, konuyla ilgili tartışmalar için bir uyarı olarak AB Üye Devletlerine zaten bir mektup gönderdi.

Radio Free Europe'un erişim sağladığı mektuba göre, Çekya'nın tüm AB ülkelerinin Kosova'ya yönelik vize serbestleştirmesini desteklemek için uluslararası bir uzlaşmaya varma arzusunu ifade ediyor.

Çek Cumhuriyeti, Avrupa Komisyonu'nun da onayladığını ve Kosova'nın vize serbestleştirme süreçlerinin tamamlanması için tüm şartları yerine getirdiğini tekrarlamasının beklendiğini de hatırlattı.

Bu belgede , "Çekya, Kosova için vize serbestisi için dış politika ile ilgili gerekçelerin ikna edici olduğunu düşündüğünden, tüm Avrupa Birliği Üye Devletlerinin bu konuda bir iç siyasi anlaşmaya varmasını umuyor" dedi .

Ayrıca AB'nin Batı Balkanlar'a jeopolitik yaklaşımının vazgeçilmez olduğunu belirterek, Avrupa Birliği genişleme sürecinin güvenilir olduğuna ve AB'nin Batı Balkan ülkeleri tarafından gerçekleştirilen reform çabalarını ödüllendirmeye hazır olduğuna dair net bir sinyale ihtiyaç duyduğunu da sözlerine ekledi.

Çek Cumhurbaşkanlığı ayrıca, Avrupa Birliği'nin bu bölgedeki güvenilirliğini nasıl artırabileceğinin bir örneği olarak Kosova'ya yönelik vize serbestleştirmesinden de bahsetti.

"Vizelerin serbestleştirilmesi, Kosova'nın çoktan gecikmiş olan AB'ye entegrasyon sürecinde kilit bir unsurdur. Kosova, Batı Balkanlar'da (ve Avrupa'daki birkaç ülkeden biri) henüz Avrupa Birliği ile vizesiz bir rejim sağlamamış tek ülkedir. Bu gerçek, ülkedeki atmosfer ve Kosova vatandaşlarının AB'nin doğruluğu ve güvenilirliğine ilişkin tutumları üzerinde önemli bir olumsuz etkiye sahiptir" denildi.

Aynı zamanda, Kosova'nın vatandaşlarının serbest dolaşımı için koşulları yerine getirme yolculuğunu da hatırlatır.

Son zamanlarda, Kosova Cumhurbaşkanı AB Baş Diplomatı Josep Borell'i Kosova için vize serbestisine davet etti. Osmani'nin yorumları, New York'taki BM toplantısının oturum aralarında mektupla yapılan görüşme sırasında geldi.

Fransa, Polonya ve Almanya'nın Avrupa İşleri Bakanları ortak bir bildiriyle Kosova'ya yönelik vize serbestleştirme sürecinde ilerleme çağrısında bulundular.

Kosova, 19 Şubat 2012'den beri liberalleşme sürecinin tamamlanmasını bekliyor ve 2018'de Avrupa Komisyonu ve Avrupa Parlamentosu'nun ülkenin gerekli tüm şartları yerine getirdiğini tahmin etmesine rağmen, henüz tamamlanmadı.
 

Editör: İsveç Gündemi