Covid-19 üzerinde çalışan Alman araştırmacılar, Leipzig konser alanında, sıkı sağlık ve güvenlik kontrolü altında bir pop konserinin "gerçek hayat" simülasyonunu yaparak veri topladı.

Halle Üniversitesi Hastanesi tarafından yürütülen deneye bin 500 gönüllü katıldı. Önceden koronavirüs testine tabi tutulan gönüllülerden sadece negatif olanlar deneye katılabildi ve test süresinde koruyucu maske takıldı.

Arenadaki rotalarını ve aerosollerin (virüsü taşıyabilen küçük parçacıklar) izlerini takip etmek için her gönüllüye verici takıldı. Konserde hangi yüzeylere en sık dokunulduğunu görebilmek için floresan dezenfektanlar kullanıldı.

Konser simülasyonunda Tim Bendzko sahneye çıktı

Olabildiğince gerçekçi sonuçlar elde edilebilmesi için Alman pop şarkıcısı Tim Bendzko gerçek bir konser verdi. Şarkıcı deney içinde olduklarını hissedecekleri düşüncesiyle sahneye çıktığını, ancak kalabalık sayesinde bu testin gerçek bir konsere dönüştüğünü söyledi.

İlk senaryoda sosyal mesafesiz bir simülasyon gerçekleştirildi. İkinci senaryoda, hijyen önlemleri alındı ve gönüllüler arasında daha geniş sosyal mesafeler oluşturuldu. Üçüncüsünde ise katılımcılar arasında 1,5 metre mesafe kuralı katı bir şekilde uygulandı.

Araştırmaya liderlik eden Stefan Moritz, deneyin iyi geçtiğini, kaliteli veriler elde ettiklerini söyledi. Araştırmanın sonuçları 4 ila 6 hafta içinde belli olacak.

Editör: İsveç Gündemi