30 Mart'ta hayatını kaybeden ve zihinsel sağlık sorunları olduğu belirtilen Daniel Prude'un gözaltına alındığı sırada yaşadıklarını gösteren video kayıtları, Prude'un ailesi tarafından çarşamba günü kamuoyu ile paylaşıldı. Görüntülerin yayılmasının ardından olaya karıştığı tespit edilen 7 polis memuru açığa alındı.

Videoda çıplak halde bulunan Prude'un kafasına bir başlık geçirildiği ve ardından yüzünün iki dakika boyunca asfalta bastırıldığı görülebiliyor. Bir polis memurunun da, direnen Prude'un sırtına dizini koyduğu anlaşılıyor.

Serbest kalmak için bağıran Prude'un hareket etmeyi bırakmasıyla endişelenen polis memurları, adamın kafasındaki başlığı ve ellerindeki kelepçeyi çıkarıyor. Ardından ambülans ile gelen sağlık görevlilerinin Prude'a ilk yardım uyguladığı anlaşılıyor.

Bir hafta komada kaldı

Olaydan sonra bir hafta boyunca tıbbi cihazlara bağlı olarak yaşam mücadelesi veren Prude, cihazın kapatılmasıyla hayatını kaybetti.

Raporları inceleyen bir tıbbi denetçi, Prude'un ölümünü "fiziksel baskı şartlarında oluşan boğulma komplikasyonları" nedeniyle cinayet olarak değerlendirdi.

Olayın yaşandığı gece evden çıplak bir şekilde kaçan kardeşinin bulunması için polisi arayan Joe Prude, çarşamba yaptığı basın açıklamasında, "Ben kardeşimin yardım alması için (polisi) aradım, linç edilmesi içi değil" dedi.

Daniel Prude'un zihinsel sorunları olduğunu söyleyen kardeşi, savunmasız ve silahsız adama karşı yapılan muameleye tepkisini dile getirdi.

'Koronavirüs nedeniyle başlık geçirdik'

Basına yansıyan raporlarda bir polis memuru, Prude'un konuşurken etrafına tükürük saçtığını, koronavirüs endişesiyle kafasına başlık geçirdiğini yazdı.

Konu hakkında açıklama yapan New York Savcılığı, soruşturmanın devam ettiğini bildirdi. Görüntülerin basına yansımasının ardından bir grup gösterici, olayın yaşandığı Rochester bölgesindeki polis binasının önünde toplandı.

Eylemciler, olaya karışan polislerin görevden uzaklaştırılmalarını ve cinayet suçlamasıyla yargılanmalarını talep etti.

ABD'de daha önce de George Floyd isimli siyahi bir vatandaşın polis müdahalesi sonucunda hayatını kaybetmesiyle ülke genelinde gösteriler düzenlenmiş, halk birçok eyalette sokaklara dökülmüştü.

Editör: İsveç Gündemi