Virüs'ün insanların üzerindeki tek etkisi insan sağlığıyla ilgili değil, ekonomik, sosyal ve toplumsal yaklaşım noktasında da çok farklı etkileri bulunuyor.

İnsanlar her Çinliye ön yargıyla yaklaşmaya başladı ve uzak duruyor. Avrupa'nın en büyük Çin mahallerinden ikisinde huzursuzluk ve korku yayılmaya devam ediyor.

Fransa'da Asyalılar hakkında sosyal damlanmanma söz konusu diyen Belleville semtindeki çin restoran işletmecisi Roland, Fransa'da birçok Çinli ırkçılığa maruz kalıyor yorumunda bulundu.

Korona virüsü Çinlileri her yerde vuruyor. Avrupa'da hem sosyal hem de ekonomik etkileri çok fazla. Fransa'da bir düzine virüs vakası tespit edildi, ancak başkentin çeşitli bölgelerinde rahatsızlık izleri görülüyor. Asya kökenli insanların büyük bir kısmına sahip iki "Çin mahallesi" den biri olan Doğu Paris'in Belleville semtinde, birçok restoran sahibi ve gıda satıcısı azalan müşteri nedeniyle ekonomik krizle mücadele ediyor.

Le Vielleuse adlı firmayı işleten Rafik Houari (38) "Korku buraya girdi ve sürekli büyüyor" diyerek, mahallede gittikçe daha insan sayısı azalıyor. Genellikle hafta sonları buraya gelen büyük Çinli grupların artık gelmediğini görüyoruz. Asya kökenli esnafların işi zor değerlendirmesin bulundu.

Kendilerini karantinada hissediyorlar

Paris'te Asyalıların damgalanması hakkındaki ifadeler oldukça fazla: Çocuklar okula gidemiyor, taksiler aracına Asyalı müşteri almıyor, Çin restoranlarına müşteri girmiyor. Endişe pek çok Çinli göçmenin az ya da çok karantinaya alındığı Belleville'in Çin diasporasının kendisinden kaynaklanmıyor. Toplumun ön yargılı olmasının da bunda payı büyük deniliyor.

Fransa doğumlu ve Çin'e hiç gitmemiş çocuklar bile oluşan durumdan olumsuz etkileniyor.

Avrupa'nın birçok ülkesinde durumun Fransa'dan farksız olmadığı gözlenirken, dünya genelinde Çinlilere karşı algının oldukça değiştiği görülüyor.

Editör: İsveç Gündemi