AB Komisyonu tarafından 25 Ocak 2021'de yayınlanan bir basın açıklamasında, ikincisi, seyahatin Avrupa'da COVID-19 yayılma riskini artırmadığından emin olmak için AB dışından varışta ek önlemler alınmasını istiyor.

"Üye Devletler, AB'ye seyahatin güvenli bir şekilde gerçekleşmesini sağlamak için ek önlemler almalıdır. Komisyon, bir basın açıklamasında , temel nedenlerle AB'ye seyahat edenleri, AB vatandaşlarını, uzun süreli ikamet edenleri ve bunların aile üyelerini ve zorunlu olmayan seyahat kısıtlamasının kaldırıldığı ülkelerden seyahat edenleri ilgilendiriyor" dedi.

Ayrıca aşağıdaki önlemlerin alınmasını tavsiye eder:

- Kalkıştan önce zorunlu test

- Endişe uyandıran virüs çeşitlerini ele almak için daha sıkı önlemler

- Ortak Avrupa Yolcu Yer Belirleme Formunun uygulanması

Komisyon, Üye Devletlere, AB dışı ülkelerden gelen yolcuları, varışlarından önceki son 72 saat içinde COVID-19 testi yaptıklarını ve olumsuz sonuçlandığını kanıtlayan bir belge sunmaya mecbur etmelerini tavsiye eder.

Komisyon, "AB vatandaşları, sakinleri ve onların aile üyeleri geldikten sonra sınava girme olanağına sahip olmalıdır" diyor.

Ayrıca, Üye Devletin kendi vatandaşlarına da aynı şartları dayatması şartıyla, zorunlu testlerin kendi kendine izolasyon, karantina ve temas takibinin yanı sıra 14 güne kadar bir süre için gerektiğinde ek testlerle birleştirilebileceğini de not eder aynı AB üyesi olmayan ülkeden seyahat ederken.

Aynı zamanda, Komisyon Üye Devletlere, özellikle şartlar seyahatin amacına, yani ulaşım ve sınır ötesi işçileri engelleyecekse, bazı temel yolcu kategorilerini bu gerekliliklerden muaf tutmalarını tavsiye etmektedir.

Avrupa Birliği ülkelerine ulaşan yolcuların giriş kısıtlamalarına göre, Komisyon 14 güne kadar kendi kendine izolasyon, karantina ve temas takibi gibi sistematik güvenlik önlemlerinin uygulanmasını önermektedir.

Ayrıca Üye Devletleri, AB'ye giren yolcuları, geçerli veri koruma gerekliliklerine uygun olarak Yolcu Yer Belirleme Formunu doldurmaya zorlamaya davet eder.

25 Ocak'ta Komisyon, bu önlemleri sıkılaştırarak serbest dolaşımı etkileyen önlemleri koordine eden geçen Ekim tarihli Konsey Tavsiyesini güncelledi . Genel olarak, güncellenmiş tavsiyenin en önemli noktalarından bazıları aşağıdaki gibidir:

- 14 günlük bildirim oranının 100.000 kişi başına 500'den fazla olduğu alanları belirlemek için renk kodlu haritalara koyu kırmızı eklemek

- 'koyu kırmızı' bölgelerden gelen yolcuları varıştan önce teste tabi tutmaya ve Üye Devletlerin birçoğunun uyguladığı şekilde karantinaya almaya zorlamak

- Sınır bölgelerinde ikamet edenlerin, özellikle sık sık sınırı geçmeleri gerekiyorsa, yani aile veya iş nedeniyle bazı kısıtlamalardan muaf tutulması

Editör: İsveç Gündemi