Önümüzdeki yıldan itibaren kullanıma girecek sistem sayesinde Singapur vatandaşları ve ülkede yaşayan yabancılar, devlet kurumlarındaki işlemlerinde veya banka ziyaretlerinde kimlik göstermek yerine sadece yüz taramasıyla kimliklerini doğrulayabilecek.

Bu sayede insanların şifre hatırlamak veya elektronik anahtar taşımak gibi zorunluluklara maruz kalmayacağını açıklayan Singapur Teknoloji Ajansı (GovTech) görevlisi Kwok Quek Sin, "Vatandaşlarımızın ve şirketlerin çıkarına olan teknolojileri kullanarak bu konuda çığır açıcı olmayı istiyoruz" şeklinde konuşuyor.

Yüz tanıma teknolojileri akıllı telefonlarda, sınır kapılarında ve bazı şirketlerde bulunsa da Singapur, kullanımını daha da yaygınlaştırarak yüz tanımlama bilgilerinin kimliklerle eşleştirdiği bir veri tabanı oluştuyor.

Sistemin denemelerine bazı kamu kurumlarında başlanırken, teknolojiyi kullanmayı talep eden özel şirketlerin de veri tabanına erişmesi mümkün olacak.

Güvenlik endişelerini beraberinde getiriyor

Diğer yandan yeni teknolojinin kötü amaçla kullanılabileceğini hatırlatan aktivistler, yüz taraması ile daha fazla baskı kurulmasından endişe duyduklarını dile getiriyor.

Gazeteci Kirsten Han, "Bilgi toplama ve gözetim gibi konularda devletin gücü üzerinde açık ve net herhangi bir sınırlandırma bulunmuyor. İzin vermediğimiz halde, bir gün bu verilerin polisin elinde veya başka bir kurum elinde olduğunu görecek miyiz?" sorusunu soruyor.

Devletlerin gizlilik ihlallerini takip eden Privacy International'dan Tom Fisher ise bu teknolojinin masum olmayabileceğini söyleyerek uyarıda bulunuyor. Fisher, söz konusu sistemin kötüye kullanılarak halkı takip etmek veya fişlemek için kullanabileceğini söylüyor.

GovTech yetkilileri ise yüz tanıma teknolojisini sadece işlemleri kolaylaştırma amacı taşıdığını ve endişeye mahal olmadığını savunuyor.

Editör: İsveç Gündemi