Geçtiğimiz günlerde çeşitli haber sitelerinde Suudi Arabistan'da bir müftünün "Şiddetli acıktığınız zaman karınızın etini yiyebilirsiniz" şeklinde bir fetva verdiği iddia edildi.

Haber Twitter ve Facebook'ta hızlıca dolaşıma sokuldu.

Çeşitli haber siteleri bahse konu haberi tetkik etmeden, habere konu isimleri arama motorunda aratma ihtiyacı dahi hissetmeden "Müftüden olay fetva!" gibi başlıklarla kamuoyuyla paylaştılar. Fakat ilerleyen saatlerde bu haberin yalan ve asparagas olduğu ortaya çıktı.

Mücahit Çakır'ın Yeni Asya'daki haberinde belirttiğine göre, Öncelikle habere kaynak olarak gösterilen Al Aram isimli internet sitesinin ismi ve yayın yaptığı bölge yanlış yazılmış. Al Ahram isimli haber sitesi Mısır'dan yayın yapmaktadır.

İkinci olarak haber fotoğrafında kullanılan kişinin ismi Abd al-Aziz ibn Baz'dır. 13 Mayıs 1999 tarihinde vefat etmiştir. Merak edenler daha detaylı bilgiyi Wikipedia adresinden elde edebilirler. Bu da demek oluyor ki bu yalan haberde ölmüş bir zatın fotoğrafı kullanılmış.

Üçüncü olarak da haberin içinde geçen Abdülaziz bin Abdullah ismini Google'da arattığınız zaman karşınıza ismi Abdullah bin Abdülaziz olan Suudi Arabistan kralı çıkıyor. Yani bu isim de yalan/yanlış yazılmış.

Haberi kullanan başlıca siteler arasında Hürriyet, Posta, Milliyet, İnternethaber, Habertürk, Cumhuriyet ve Sol Haber Portalı bulunuyor.

“EĞER FASIKIN BİRİ SİZE BİR HABER GETİRİRSE…”

Suudi Arabistan Genel Müftüsü Şeyh Abdülaziz el-Şeyh'in makamından yapılan yazılı açıklamada, bu haberin kasıtlı bir iftira olduğunu belirtilerek, "Ey iman edenler! Eğer fasıkın biri size bir haber getirirse onun doğruluğunu araştırın. Yoksa bilmeden bir topluluğa sataşırsınız da sonra yaptığınızdan pişman olursunuz" Hucurat suresinin 6. ayetine dikkat çekildi.
Editör: İsveç Gündemi