Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'a mektup gönderen Mutlu, uzun bekleme sürelerini ve yüksek ret oranlarını vurgulayarak, konsolosluk ve büyükelçiliklerdeki personel sayısının artmasını önerdiği belirtildi.

Mutlu'ya göre, konsolosluk ve büyükelçiliklerde çalışan sayısı artırılarak yetkililer uzun bekleme süreleri sorununu çözebilecekler.

Ayrıca, diğer sorunları da azaltmak için Mutlu, Almanya'nın Türk vatandaşları için beş yıl geçerli Schengen vizeleri vermeye başlamasını önerdi.

Görenleri kendine hayran bırakacak otomobiller görücüye çıkıyor Görenleri kendine hayran bırakacak otomobiller görücüye çıkıyor

Türkiye vatandaşları sadece Almanya'ya değil, diğer Avrupa Birliği ülkelerine de ulaşmayı planlarken vize sorunlarıyla karşılaşıyor.

Türkiye vatandaşları tarafından yapılan başvuruların ret oranları, özellikle COVID-19 önlemlerinin kaldırılmasından sonra arttı.

Schengen Vize İstatistikleri, Schengen büyükelçiliklerine yapılan vize başvurularının sayısının ve ret oranlarının 2017 yılında artmaya başladığını ve 2021 yılında en yüksek seviyeye ulaştığını gösteriyor. 2017 yılında Türk vatandaşları yaklaşık 971.710 Schengen vize başvurusu yaptı ve bunların yüzde 6,4'ü reddedildi.

2017'ye kıyasla, 2021'de ret oranı yüzde on arttı. Veriler, 2021'de Türkiye vatandaşlarının Schengen vizesi için 271.977 başvuruda bulunduğunu ve bunların yüzde 16,5'inin reddedildiğini gösteriyor.

Yukarıda belirtilenlere ek olarak, veriler Almanya'nın tek başına 2021 yılında Türk vatandaşlarının yaptığı vize başvurusunun yaklaşık yüzde 22,2'sini reddettiğini gösteriyor. Bu rakamlar, başvuruların sadece yüzde 11,9'unun yapıldığı 2018 yılına kıyasla önemli ölçüde daha yüksek.

Türkiye, ret oranındaki böylesine önemli bir artışı dikkate alarak Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'ne (AKPM) şikayette bulundu ve vatandaşlarının diğer ülkelerdekilerle aynı muameleye tabi tutulmasını istedi.

PACE, durumu ve tüm faktörleri göz önünde bulundurarak değerlendirdikten sonra, AB Üye Devletlerinin sistemi daha adil hale getirmek için ek önlemler aldığını ve aynı zamanda AB ülkelerinin haksızlığa uğradıklarına inanan herkes için çözümler getirmesini tavsiye etti.

Buna ek olarak, PACE tüm AB ülkelerini siyasi gerekçeler de dahil olmak üzere haksız uyarılar yaparak Schengen Bilgi Sistemini kötüye kullanmamaya çağırdı.

Editör: İsveç Gündemi