"VATANDAŞLARIMIZ TEYAKKUZDA OLSUN"

Kandilli Rasathanesi, Muğla Bodrum ilçesi açıklarında saat 01.31 sıralarında meydana gelen ve merkez üssü Gökova Körfezi olan depremin 6.6 büyüklüğünde olduğunu açıkladı. Kandilli Rasathanesi Müdürü Prof. Dr. Haluk Özener, Bodrum açıklarında meydana gelen depremle ilgili canlı yayında önemli açıklamalarda bulundu.

Haluk Özener yaptığı açıklamada şunları kaydetti:

Depremin büyüklüğü 6,6… Çok şükür ki can kaybı yok. Bölge sismik olarak aktif bir bölge. Daha önce Gökova ortası hareketliydi. Şu ana kadar 160 civarı artçı sarsıntı kaydettik. Bilimsel olarak 5,5 büyüklüğüne kadar artçı bekleyebiliriz. Önümüzdeki süreçte teyakkuzda olmalarını öneriyoruz.

TSUNAMİ

Liman içerisindeki cihazın konumu gereği tsunami çok düşük kaydedildi. Ama bazı kıyılarda 20 metreye kadar su yükselmesi görüldü.

Hep söylüyoruz ama keşke bilimsel bir veri verebilsek. Ama ülkemiz bir deprem bölgesinde. Vatandaşımızın her zaman bu bilinçle yaşamayı öğrenmesi lazım.

DEPREMİN HİSSEDİLEN ŞİDDETİ: 7

Her bir buçuk yılda bir 6'dan büyük depremler yaşıyoruz. Çünkü her sene 3-4 santimetrelik bir hareket söz konusu Güney Batı'ya doğru. Yer kabuğunun ne yöne doğru hareket ettiğini biliyoruz. Eski tarihsel depremlerimiz nedeniyle fayların hareketliliğini biliyoruz. Tek bilemediğimiz şey zaman. Dünyanın hiçbir yerinde zaman vermek mümkün değil. 6,6 büyüklüğündeki depremin merkezde hissedilen şiddeti 7 oldu.


MUĞLA VALİSİ'NDEN AÇIKLAMA

Muğla Valisi Esengül Civelek, deprem nedeniyle Bodrum'da önemli bir hasarın olmadığını, sadece eski binalarda ufak çatlaklar oluştuğunu gözlemlediklerini söyledi.

Ege Denizi'nin Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremin en fazla hissedildiği Muğla'nın Bodrum ilçesinde havanın aydınlanmasıyla Vali Civelek beraberindeki AFAD Başkanı Halis Biden, Bodrum Kaymakamı Bekir Yılmaz ve Bodrum Belediye Başkanı Mehmet Kocadon ile incelemelerde bulundu.

İlk olarak Bodrum Devlet Hastanesine giden Civelek, hastane bahçesi ve acil servisteki yaralıları ziyaret etti, doktorlardan yaralıların sağlık durumu hakkında bilgi aldı.

Ardından Gümbet Mahallesi'nde incelemelerde bulunan Civelek, gazetecilere yaptığı açıklamada, gece yaşanan depremin en fazla hissedildiği yerin Bodrum olması nedeniyle ilçede incelemelerde bulunduklarını belirtti.

Deprem nedeniyle il genelinde herhangi bir can kaybı yaşanmadığını vurgulayan Civelek, "Yaptığımız incelemeler sonucunda Bodrum'da önemli bir hasarın olmadığını, sadece eski binalarda ufak çatlaklar oluştuğunu gözlemledik." dedi.

Bodrum Devlet Hastanesinin asma katının çöktüğü iddialarına da değinen Civelek, konunun uzmanlarının inceleme yaptığını ve hastanede hasta kabulü yapıldığını kaydetti.

Muğla 112 Acil Çağrı Merkezinde depremin hemen ardından kriz masası oluşturulduğunu anlatan Civelek, bir vali yardımcısının başkanlık ettiği kriz masasından il genelindeki çalışmaların koordine edildiğini aktardı.


PANİKLE YÜKSEKTEN ATLAYANLAR YARALANDI

Bölgede bazı elektrik hatları da koptu. Yaşadığı korku ve panik nedeniyle yüksekten atlama sonucu yaralanan bazı kişiler Bodrum Devlet Hastanesi ile özel hastanelere kaldırıldı. Bazı hastanelerde acil servislerde yatan hastaların hastane dışına çıkartılarak tedavisine devam ediliyor.


İZMİR, AYDIN, MANİSA VE DENİZLİ'DE DE HİSSEDİLDİ

Muğla açıklarında 01.31'de kaydedilen deprem, İzmir, Aydın, Manisa ve Denizli'de de hissedildi. Deprem nedeniyle bazı vatandaşlar evlerinden dışarı çıktı.

Kameralara yansıyan görüntülerde evlerdeki ve iş yerlerindeki avizelerin uzun süre sallandığı kaydedildi.

DEPREM YUNANİSTAN'IN İSTANKÖY ADASI'NDA CAN ALDI

Ege Denizi'nin Gökova Körfezi'nde meydana gelen 6,3 büyüklüğündeki depremde Yunanistan'ın İstanköy Adası'nda iki kişi hayatını kaybetti.
Yunan devlet haber ajansı ANA-MPA'ya göre, adanın belediye başkanı Yorgos Kiriçis depremde iki kişinin hayatını kaybettiğini, çok sayıda kişinin ise yaralandığını bildirdi. Yunan basınına göre, büyük hasarın yaşandığı depremde, adadaki Osmanlı dönemi eserlerinden Defterdar Camisi'nin de minaresi yıkıldı.


KANDİLLİ: 10 SANTİMETRE TSUNAMİ DALGASI ÖLÇÜLMÜŞTÜR

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi, dün gece Ege Denizi'nde meydana gelen depremin ardından Bodrum'da 10 santimetre tsunami dalgası ölçüldüğünü bildirdi. Rasathaneden yapılan açıklamada, depremin aletsel büyüklüğünün 6,2 olarak ölçüldüğü kaydedildi. Depremin odak derinliğinin yaklaşık 5 kilometre civarında, "sığ odaklı" bir deprem olduğu belirtilirken, sarsıntının Muğla ili ve ilçeleri başta olmak üzere tüm Güney Batı Ege'de hissedildiği aktarıldı.

Editör: İsveç Gündemi