Bir papaya meyvesine yapılan covid-19 testi pozitif olduğu olduğu ortaya çıktı.

Birkaç yabancı medya yakın zamanda Doğu Afrika Tanzanya'da meydana gelen bir olayı fark etti. Ülke başkanı John Magufuli, korona enfeksiyonu tespit etmek için kullanılan WHO test kitine güvenmedi.

Bu nedenle "sahte" örnekler gönderdi. İnsanları örneklemek yerine, gizlice bir keçi, bir kuş, motor yağı ve papaya meyvesinden alınan örnekleri analiz için gönderdi ve şaşkınlık yaratan test sonuçları geldi.

Test cevapları geri geldiğinde, sonuç şaşırtıcıydı. Tüm testler pozitifti.

Güvenilir test yok

İsveç'te haftalarca hastalara korona testi yapan bir hemşire: "Burada ABD, Fransa, İngiltere ve ... Tanzanya'da kullanılan testin aynısı kullanılıyor" dedi.

İsminin gizli tutulmasını isteyen hemşire, "Bu testlere güvenmiyoruz ve kendimizi hiç güvende hissetmiyoruz" dedi.

Hemşire, testlerin güvenilirliği konusunda şüphe uyandıran en önemli şey çok kısa sürede sonuç alınmasıdır. Bu kadar kısa sürede doğru test sonucu almanın mümkün olmadığını savundu.

Hemşire: "Biz bu testleri sorguluyoruz. Test cevapları büyük ölçekte çok çabuk verildiği için garip geliyor. Genellikle sağlıklı bir test sonucu elde etmek için 40 saat gibi bir süre gerekiyor. Ancak bu testler 15 dakikada sonuç veriyor" ifadeleri kullanarak, "insanları yüzde 100 güvenli olmayan bir şeyle test etmek tehlikeli" yorumunda bulundu.

İsveç'teki bir hastanenin basın sözcüsü, "Anladığım kadarıyla, şimdi, papaya ve keçilerden alınan örnekler testlerin güvenilir olmadığını göstermek için teste gönderdiklerini söyleyen ülke eleştiriliyor" ifadeleri kullandı.

Dünya sağlık örgütünü ülkeden kovdu

Tanzanya, Başkanı John Maguful'un papaya'nın pozitif test edildiğinin anlaşılmasının ardından ülkeden DSÖ temsilcilerini kovduğu söyleniyor. Daha sonra laboratuvarı kapattı, laboratuvar yöneticisini görevden aldı ve yetkilileri ülkenin sağlık otoritesinde korona krizini abartmakla suçladı.

Tanzanya Mart ayı ortasında ilk korona vakasını bildirdi ve şu ana kadar 509 vaka ve 21 ölüm kaydetti. Hükümet, ülkedeki koronal durumun gerçekte nasıl göründüğü hakkında bilgi vermemekten dolayı eleştirildi.

Cumhurbaşkanı salgını ciddiye almadıkları için eleştirildi ve Zambiya komşu ülkelerle olan sınırını kapatmaya karar verdi.

Tanzanya'da okullar ve üniversiteler kapalı, ancak pazarlar, toplu taşıma ve kiliseler ve camiler açık.

Editör: İsveç Gündemi