Sosyal medyaya yüklenen bir videoda Kadirov, Çeçen güçlerin şu ana kadar hiç kayıp vermediğini söylerken Rusya'nın Kiev dahil büyük şehirleri kolayca ele geçirebileceğini ama amaçlarının can kaybından kaçınmak olduğunu vurguladı.

Kadirov "Bugün, bu dakika itibariyle hiç can kaybımız ya da yaralımız olmadı. Tek bir adamın bile burnu kanamadı," diyerek Ukrayna kaynaklarından verilen can kayıpları haberlerinin yalan olduğunu savundu.

Putin'in doğru bir karar aldığını belirten Kadirov, "Her koşulda Putin'in emirlerini yerine getireceğiz." dedi.

Kendisini sık sık Putin'in "emir eri" olarak tanımlayan Kadirov, Rus liderin cuma günkü sözlerini yineleyerek Ukraynalılardan hükümetlerini devirmelerini istedi.

Rus televizyon kanalı RT'de yayınlanan görüntülerde cuma günü Çeçenistan'ın başkenti Grozni'de binlerce askerin şehrin ana meydanında toplandığı görülmüştü.

RT'ye göre sayısı 12 bin olan bu askerlerin mi yoksa başka birliklerin mi Ukrayna gönderildiği ise bilinmiyor.

Suikast timleri sızmıştı

Rusya yanlısı özel Çeçen timlerinin, "Ukraynalı üst düzey yetkilileri öldürmek ve kaçırmak" için bu ülkeye sızdığı bildirilmişti.

İngiliz Daily Mail gazetesi, özel yetiştirilmiş Çeçen birliklerinin Moskova tarafından öldürülmesi veya kaçırılması talimatı verilen üst düzey Ukraynalı yetkililerin isim ve adresleriyle bu ülke topraklarına giriş yaptığını yazdı.

Ukrayna ormanlarında çekildiği belirtilen fotograflarda Çeçen “ölüm mangasının” görüntülerine yer verilen haberde, Rusya yanlısı 45 yaşındaki Çeçen lider Ramazan Kadirov’un bu ormanlarda yaptığı teftişten sonra saldırı timlerinin Kiev’e doğru yola çıktığı aktarılmıştı.

Rusya, Sovyetler Birliği'nin dağılmasının ardından ülkenin güneyinde çoğunluğu Müslüman olan Çeçenistan'da direnişçilerle iki büyük kanlı savaşa girmişti. Direnişi kanlı bir şekilde bastıran Moskova yönetimi bölgeyi canlandırmak için çok büyük kaynak ayırmış ve başına da kendi destekçisi Ramazan Kadirov'u getirmişti.

Kadirov daha önce de kendisine bağlı güçleri Kremlin'e destek olmak için Suriye ve Gürcistan'a göndermişti.

Editör: İsveç Gündemi