Referandum öncesi İsviçre Federal Göç Devlet Sekreterliği (SEM) ülkede yaşayan yabancı uyruklu vatandaşlarla ilgili bazı istatistikler yayımladı.

İsviçre'nin toplam 8,5 milyon olan nüfusunun 2,1 milyonunu yani yüzde 25'ini yabancı uyruklu vatandaşlar oluşturuyor. Ancak ülkede yaşayan göçmenlerin yüzde 65'i AB ülkelerinden geliyor.

AB üyesi olmayan Kosova, Makedonya ve Türkiye gibi ülkelerden gelen toplam 248 bin kişi İsviçre'de yaşıyor.

Ayrıca Afrika, Amerika (Kuzey ve Güney) ve Asya'dan gelen göçmenlerin toplamı da 365 bin civarında. Avrupa'dan İsviçre'de yerleşmek daha kolay olduğu için en çok AB ülkelerinden gelen var .

İsviçre’deki yabancıların uyrukları nedir?

321 bin kişiyle İtalyanlar İsviçre'de yaşayan en kalabalık grup. İtalyanları 307 bin ile Almanlar, 260 bin ile Portekizler ve 139 bin ile Fransızlar takip ediyor.

İsviçre'de yaşayan yaklaşık 42 bin İngiliz, İngiltere'nin AB'den ayrılmasından dolayı istatistiklerde AB vatandaşı olarak sayılmıyor.

İsviçre'de yaklaşık 70 bin Türk vatandaşı yaşıyor.

Yabancılar İsviçre'de nerede yaşıyor?

Haziran ayında Cenevre Üniversitesi tarafından yayınlanan araştırmaya göre, Cenevre Gölü ve Zürih Gölü kıyıları gibi ekonomik merkezlerde ve iş olanaklarının yüksek olduğu bölgelerde yabancı uyruklu vatandaş yoğunluğu var.

Araştırmaya göre en yüksek yabancı yoğunluğu (yüzde 62,4) Lozan'ın Crissier banliyösünde bulunuyor.

En az yabancı uyruklu kişi ise 1.172 kişi arasında sadece 37 yabancının bulunduğu Bernese Emmental bölgesinde yer alan Röthenbach'ta.

İsviçre'de İtalyanlar, Almanlar ve Fransızlar resmi olarak kendi dillerinin konuşulduğu bölgelerde yaşamayı tercih ediyor.

Portekizler ile Türkler, hangi kanton olursa olsun, nispeten daha ucuz konutların bulunduğu mahallelerde yoğunlaşıyor.

Göçmenler neden İsviçre'ye geliyor?

Neuchâtel Üniversitesi'nden yapılan araştırmaya göre, çoğu (yüzde 36) iş veya eğitim için İsviçre'ye yerleşiyor.

Göçmenler İsviçre'de hangi alanlarda çalışıyor?

Neuchâtel Üniversitesi, göçmenlerin yüzde 60'ının, yüksek eğitim seviyesi gerektirmeyen "bedensel ve temel mesleklerde" çalıştığını gösterdi.

Bunların yaklaşık yüzde 50'si fabrikalarda, yüzde 40'ı zanaat ve ticaret ile ilgili işlerde, yüzde 30'u da servis ve satışta çalışıyor.

Göçmenlerin dörtte biri de yönetim düzeyinde işlerde çalışıyor.

2018'de 967 bin kişi İsviçre vatandaşlığına geçti

Rapora göre, İsviçre nüfusunun yüzde 37'den fazlası göçmen geçmişine sahip. Yüzde 24'ü yabancı vatandaşlığa sahipken, geri kalanı da doğumla veya vatandaşlığa geçme yoluyla İsviçreli oldu.

2018'de 967 bin fazla yabancıya İsviçre vatandaşlığı verildi. Vatandaşlığa alındıktan sonra, bu kişiler artık istatistiklerde yabancı olarak sayılmıyor.

Editör: İsveç Gündemi