Finlandiya Sağlık Enstitüsü müdürü Mika Salmien tarafından yapılan açıklamalarda 1991 sonrası doğan tüm erkeklerde Moderna aşısının durdurulduğu, bunun yerine Pfizer/BioNTech aşısının kullanılacağı belirtildi:

“Finlandiya, Norveç, İsveç ve Danimarka’yı kapsayan bir araştırma, Moderna Kov,d-19 aşısının 30 yaş altı erkeklerde miyokardit (kalp kası iltihabı) oluşma riskini artırdığı gözlemlendi.”

Enstitü bunlara ek olarak, yapılan araştırmanın önümüzdeki haftalarda yayınlanacağını ve verilerin Avrupa İlaç Ajansı’na gönderileceğini belirtti.


ABD, Avrupa Birliği ve Dünya Sağlık Örgütü’nden yetkililer ise mRNA teknolojisine sahip aşıların yararlarının risklerinden daha fazla olduğunu ifade etti ve ülkelerin kararlarına katılmadıklarını belirtti.

Bir Moderna sözcüsü ise ülkelerin kararları hakkında, “Bunlar hafif vakalardır, bireyler standart tedavi ve istirahatten sonra iyileşme eğilimindedirler. Kovid-19’a yakalananlarda miyokardit oluşma ihtimali daha fazladır, aşı olmak ise bundan korunmanın en iyi yoludur.”

Editör: İsveç Gündemi