Mallorca'da turistleri dolandırmak, cüzdanlarını almak ya da telefonlarını çalmak için dolandırıcı şebekelerinin birçok yol denediğini belirten İsveçli gezi uzmanı bir turist uyarılarda bulundu.

Turistlerin dikkatli olması ve eşyalarına sahip çıkması gerektiğini belirtti. Peki ne tür riskler var?

1. Güvenlik kontrolü blöfü
Bazı hırsızlar, değerli eşyalarınızı almak için güvenlik kontrolleri kullanır. Polismiş gibi sizi durdurarak üzerinizi arayarak o esnada cebinizden cüzdanınızı alabilir.

2. Çantanıza sahip çıkın
Mallorca'da en çok karşılaşılan sorunlardan biri olarak öne çıkıyor. Hırsızlardan biri sizinle konuşmaya çalışır bu esnada dikkatiniz dağıldığında diğer hırsızlardan biri çantanızı kaparak kaçar.

3. Wi-fi blöfü
Bağlandığınız kablosuz internetlerden emin olmalısınız. Bedava internet kullandığınızı düşünürken bilgileriniz elegeçiriliyor ve hesabınız boşaltılıyor.

4. Valizler
Havalimanına indiğinizde ve bagajınızı alıp çıkmaya başladığınızda hırsızlarda turist imajıyla ellerinde bir valizle dolaşıyor. Burada yine dikkatiniz dağıtılmaya ve valizi elinizden bırakmanız bekleniyor. Karşınızdakiyle konuşurken valizinizi elinden bıraktığınız anda bir başka hırsız valizi kaparak uzaklaşıyor ve arkanızı döndüğünüzde çok geç olabilir.

5. Yardımseverlere dikkat
Hoşgeldiniz, valiz ve çantalarınız konusunda yardıma ihtiyacınız var mı gibi sorular sorarak size yardımcı olmak istediklerini düşündüğünüz kişiler potansiyel hırsızlar olabilir. Biranda ne kadar iyi yardım sever insanlar derken bir bakarsınız ki valiziniz uçmuş.

6. Çıkarken dikkat
Havalimanından çıktıktan sonra otobüs ya da taksi ararken dikkatli olun. Hırsızlar orada sizi avlamak için bekliyorlardır. Havalimanını mobil, pasaport veya para olmadan terk ederseniz bilinki seyahat sigortanız artık yoktur.

7. Mobil blöf
Havalimanına indiğinizde makul bir fiyata kullanabileceğiniz bir cep telefonu kiralayabiliyorsunuz. Geri dönüp iade ettiğinizde size çok pahalıya patlayabilir. Çünkü size iade sırasında olabildiğince ağır fatura çıkılıyor ve ödemeden de uçma şansınız yok.

8. Yanlış işaret
Havalimanından çıktığınızda sizi alması gereken bir araç varsa ve sizinle aynı benzerlikte başka bir yolcuda varsa dikkatli olun. Burada yapacağınız hatalı hareket size pahalıya patlayacaktır.

9. Bluetooth korsanlığı
Telefonunuzun Bluetooth'u etkinse, bilgisayar korsanları telefondaki bilgilerinize erişebiliyor veya telefonunuza virüs bulaştırarak verilerinizi elegeçiriyor. Lütfen kapalı olduğuna emin olun.

10. Bozuk taksimetre
Havalimanından çıkarken bindiğiniz taksinin taksimetresinin çalıştığına emin olun. Taksimetre bozuk diye sizi bir kaç kat daha fazla parayla götürmeye çalışacaklardır. Buna dikkat edin.

Editör: İsveç Gündemi