Koronavirüs salgınının pandemi hal aldığını açıklayan DSÖ, ülkelerin önlemlerini artırması konusunda çağrıda bulundu.

İsveç Devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, DSÖ ile aynı fikirde olmadığını belirtti.

Tegnell, "Artık risk gruplarına olabildiğince odaklanmak daha önemlidir" dedi.

İsveç Halk Sağlığı Kurumu stratejisini değiştirmeye başladı. Hastanede olmayan veya bir risk grubuna mensup olmayanlar artık koronavirüs için edilmeyecektir diye açıklama yaptı.

Halk Sağlığı Kurumu devlet epidemiyoloğu Anders Tegnell, dün İsveç basınına verdiği demeçte, "İsteç'te tam olarak kaç kişinin enfekte olduğunu bilmek artık önemli değil" dedi.

Aynı gün DSÖ Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus Avrupa'nın artık "salgının merkezi" olduğunu söyledi. Tüm ülkelerin kapsamlı bir korona stratejisine sahip olmaları için küresel bir çağrı yaptı.

Guardian dergisine açıklamada bulunan Adhanom Ghebreyesus, "Enfeksiyon zincirini kırmak için her vakayı bulun, izole edin, test edin ve tedavi edin" diyerek salgın yangını söndürülmesi için bunun gerektiğini söyledi.

Anders Tegnell, DSÖ genel direktörünün çağrısı hakkında yorum yaptı.

Tegnell, "Ülkeler farklı aşamalarda. Er ya da geç tüm vakaları bulamayacağınız bir aşamaya girersiniz" diyerek, "bu salgındaki tüm vakaların yüzde 80-90'ı son derece hafif olacaktır. Onlara bakmak için çok fazla kaynak ayıramayız, gerçekten sağlık bakımına ihtiyaç duyan yüzde on'a odaklanmalıyız" ifadeleri kullandı.

Tegnell'e basın tarafından bir takım sorular yöneltildi.

DSÖ direktörü çağrısı neyi içeriyor istisna bir durum yok mu?

Tegnell, "Bütün dünyaya bir mesaj gönderiyor. Bunu bu bağlamda görmelisiniz. İtalya gibi ülkelerde, insanlar artık vakaları ve enfeksiyon izlerini bulma sürecindedir. Tedros'un bildiği budur, ancak dünya için, özellikle dağıtım programında şu anda Avrupa'da yaptığımızdan biraz daha erken olan ülkeler için bir mesajı olması gerekir" yorumunda bulundu.

Yani söylediklerinin İsveç için geçerli olması gerektiğini mi düşünmüyor musun?

"Kuzey ülkeleriyle kıyaslayabiliriz. Hepimiz artık her bir vakayı bulamayacağımızı söyledik, bu mümkün değil. Şimdi risk gruplarına odaklanmak ve yayılma oranını mümkün olduğunca azaltmak önemlidir, böylece sağlık hizmetleri birçok hasta tarafından su baskını gibi baskı yapmaz."

"Test gereken yerlere odaklanmalıyız"

Tegnell, test sayısının azalmaması gerektiğine dikkat çekiyor.

"Başka ülkelerden gelen herkesi test etmemek, test sayısını azaltmakla ilgili değildir. Ancak testi en iyi ihtiyaç duyulan yere odaklamalıyız. Artık dünyanın farklı ülkelerinden gelen tüm insanları daha kolay semptomlarla test etmek artık anlamlı değil çünkü bugün herhangi bir eyleme yol açmıyor."

Tegnell, Yurtdışında olan ve şimdiye kadar pozitif test edilen İsveçliler hakkında şunları söyledi:

"Bu vakaların bir buzdağının ucu olup olmadığını bilmiyoruz. Etrafta çok daha fazla vakamız varsa veya sadece bu vakalar ise. Bu yüzden gerçekten ne olduğunu görmek için şimdi diğer gruplarda daha fazla test yapıyoruz. Umarım önümüzdeki birkaç gün içinde hazır olur" diyerek Dünya Sağlık Örgütü'nün kapsamlı çağrısına gerek olmadığını vurguladı.

Editör: İsveç Gündemi