Protestolar sırasında serbest fotoğrafçı, aktivist ve yazar Linda Tirado geride bıraktığımız cumartesi günü twitter hesabında paylaştığı görüntüyle polis şiddetini resmetti.

Gaz bombaları, plastik mermiler ve hatta gerçek mermiler kullanmaktan geri durmayan ABD polisiniin şiddetinden İsveç'in Expressen gazetesi için çalışan Nina Svanberg'de nasibini aldı.

ABD polisinin ayrım yapmaksızın gazeteci ve göstericilere yönelik kullandığı şiddet olayları daha da artırıyor.

Yakın tarihin en büyük isyanı olarak kayıtlara geçen isyanlar nedeniyle şuana kadar 25'ten fazla şehirde sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Ordu özel birimleri göreve çağırılarak, susturucu özelliği olan silahlarla polis göstericileri hedef alıyor.

Şuana kadar onlar kişinin öldüğü gösterilerin nereye gideceği kestirilemezken, ABD başkanı Donald Trump'un gerekirse vurun talibatı verdiği iddia ediliyor.

ABD: George Floyd'un ölümüne neden olan polis memuru hangi ceza ile karşı karşıya?

Amerika Birleşik Devletleri'nde George Floyd'un ölümüne neden olan polis memuru Derek Chauvin'in davası 8 Haziran'a ertelendi.

44 yaşındaki polisin, Floyd'a müdahalesinin kaydedildiği görüntülerde 8 dakikadan fazla bir süre Floyd'un nefes alamadığını söylemesine rağmen Chauvin'in dizini çekmediği ve ölümüne neden olduğu görülüyor.

Polis memuru üçüncü derece cinayet ve kasıtsız adam öldürmeden hakim karşısına çıkacak. Savcılığın isteminde kasıt olmadığının belirtilmesi ise Amerika'nın dört bir yanındaki protestolara katılanların tepkisini daha da artırıyor. Zira göstericiler en fazla 35 yıl hapis cezası alabilecek polis memurunun daha ağır bir cezaya çarptırılması gerektiği görüşünde.

Emniyette 19 yıldır çalışan Chauvin'in ise 'suç' dosyası oldukça kabarık. Duruşması 8 Haziran'a ertelenen polis 18 defa şikayet edilmiş fakat kendisine bir kere bile yaptırım uygulanmamış.

Editör: İsveç Gündemi