Fransa, Hollanda, Almanya, İngiltere, Danimarka, İrlanda, İsveç'in ardından Hırvatistan, Slovenya ve Polonya'da da kuş gribine yol açan virüse rastlandı. Hastalık, Avrupa dışında ise Rusya, Kazakistan ve İsrail'de de yayıldı.

Kuş gribi vakalarının çoğunluğu göçmen kuşlarda görülse dahi, virüsün çiftliklere kadar ulaşması 1,6 milyon tavuk ve ördeğin itlafına yol açtı.

Avrupa'nın en büyük tavuk eti ve yumurta tedarikçisi Hollanda'da son aylarda yaklaşık yarım milyon hayvan ya itlaf edildi ya da telef oldu. Polonya'da sadece bir çiftlikte 900 bin tavuk öldü.

Almanya'nın hayvan hastalıkları araştırma merkezi Friedrich-Loeffler Enstitüsü'nden yapılan açıklamada, Avrupa'da kuş gribi virüsünün farklı türlerinde daha sık rastlandığından, salgının yayılma riskinin bu yıl son iki yıla göre çok daha yüksek olduğu belirtildi.

Dünya Hayvan Sağlığı Örgütü verilerine göre Rusya'daki kümes hayvanı kaybı ekim ayı sonunda 1,8 milyona ulaştı. Bu kayıpların 1,6 milyonu Kazakistan yakınlarındaki bir çiftlikte kaydedildi.

Bu yıl çoğunlukla H5N8 virüsü tespit edilse de H5N5 ve insanlara da bulaşabilen H5N1 türlerine de rastlandığı rapor edildi. Şu an için insanlara yönelik riskin çok düşük olduğunu bildiren Avrupa Gıda Güvenliği Dairesi, buna rağmen virüsün seyrini yakından takip etmek gerektiğini aktardı.

Salgından dolayı kümes hayvancılığı sektöründe önlemler en üst seviyeye çıkarıldı. Virüsün görüldüğü ülkelerde, çiftliklerdeki kanatlı hayvanların tamamının göçmen kuşlarla temasını engellemek için kapalı alanlarda tutulmaları istendi.

Diğer ülkeler ise önlem amaçlı tavuk ve tavuk ürünleri ithalini askıya aldı.

Editör: İsveç Gündemi