Avrupa Birliği (AB) Komisyonu, dünyanın en değerli ve büyük şirketlerinden biri olan Amazon'u perakende rekabetine zarar vermek, büyüklüğünü ve veri tabanını haksız avantaj elde etmek iddiaları nedeniyle incelemeye alıyor.

Hamle salı günü AB Rekabet Komiseri Margrethe Vestager'den geldi. Dünyanın en büyük teknoloji şirketlerini dize getirmesi ile tanınan Vestager daha önce de Apple, Google ve Facebook'a milyarlarca dolar ceza ödetmişti.

30 milyar dolara yakın para cezası kesilebilir

Covid-19 salgını ile dünya ticaretinde oynadığı rol daha da büyük hale gelen Amazon'un bu pozisyonunu küçük ve orta büyüklükteki işletmeler aleyhine kullanıyor olduğuna ilişkin bir karar verilirse küresel cirosunun yüzde 10'u kadar bir para cezası kesilebilir.

Bu da 2019 rakamı olan 280 milyar dolar üzerinden hesaplandığında en az 28 milyar dolara denk geliyor.

Hem pazar yeri sahibi hem satıcı rolü

Amazon'un hem pazar yeri hem de aynı zamanda rakip satıcı rolünü inceleyen Avrupa Komisyonu'na göre bu durum haksız rekabet ortamı yaratıyor.

Amazon'un çok satan ürünlerden bazılarını bizzat kendi yan şirketlerinde üretmeye başladığı ve daha düşük fiyattan kendi platformunda satıp diğer satıcıların önünü kestiği sanılıyor.

Hem satıcı hem de alıcılara ait tüm bilgi ve verileri elinde tutan Amazon'un kendi ürünlerini ön plana çıkartarak tüketiciyi yanılttığı ve seçenekleri engellediği düşünülüyor.

Komisyon inceleyecek

Komisyon uzmanları Amazon'un satıcılar yani rakipleri hakkında nasıl veri topladığını inceleyecek ve bu verilerin rakiplerinin büyüme stratejilerini engelleme yönünde kullanılıp kullanılmadığına bakacak.

Amazon: Varsayımlar haksız ve yersiz

Amazon AB'nin ileri sürdüğü 'varsayımları' haksız ve yersiz bulduğunu açıkladı. Bu inceleme AB'nin Amazon hakkında açtığı ikinci soruşturma olacak. AB'nin konu üzerindeki kararının 2021'de sonuçlanması bekleniyor.

Amazon tek başına tüm dünya perakende piyasasının yüzde 1'ini kontrol ediyor.

Editör: İsveç Gündemi