İsveç'in yüz yıllar sonra tarafsızlığı bırakarak Ukrayna işgalinde Rusya'ya karşı Ukrayna yanında yer aldığını açıklaması, silahlı ve ekonomik yardımlarından sonra Rusya'dan tepki geldi.

İsveç başbakanı Magdalena Andersson tehdit ile ilgili yaptığı yorumda: "Güvenlik durumu daha da kötüleşti" dedi.

Birkaç ülke Ukrayna'ya silah gönderme kararı aldı. İsveç 5 bin zırhlı silah olmak üzere, ekonomik ve silah yardımı gönderme kararı aldı.

İsveç'in attığı adımla ilgili Rusya'dan dün gece yanıt geldi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı yaptığı açıklamada, Ukrayna'ya silah tedarik eden tüm ülkeleri hedef alarak tehdit etti.

Interfax haber ajansına göre, silahlar Rus birliklerine karşı kullanılırsa ülkeler "sorumlu tutulacak". Bunun tam olarak ne anlama geldiği belli değil, ancak bakanlık "tehlikeli sonuçlardan" bahsetti.

Tehdit hakkında soru soruldu

Basın toplantısında, Başbakan Magdalena Andersson'a silah gönderme kararının İsveç'in güvenlik durumunu kötüleştirip kötüleştirmediği soruldu.

Andersson, "Yakın bölgemizdeki ve Baltık Denizi çevresindeki güvenlik durumu uzun süredir kötüleşiyor, bu nedenle İsveç savunmasını çok kapsamlı bir şekilde genişletiyor" ifadeleri kullandı.

"Güvenlik durumunun daha da kötüleştiği açık" diyen Magdalena Andersson, hem Ukrayna'nın işgalinin hem de Rusya'ya yönelik yaptırımların devreye girdiğine inandığını belirtti.

Rusya'dan gelen tehditleri not ettiğini ve bunu "Batı dünyasını sindirmek için kullanılan stratejik bilgilerin bir parçası" olarak nitelendirdiğini söyledi.

"Sorumluluk Rusya'da"

Tüm sorumluluğun Rusya ve Putin'e ait olduğundan emin olduğunun altını çizen Andersson, savaşı Rusya'nın başlattığını söyledi.

Andersson, "Rusya sadece Ukrayna'ya karşı değil, dış dünyaya karşı da tehditkar davrandı ve davranmaya devam ediyor. Avrupa güvenlik sistemiyle ilgili talepleri de kendini saldırgan bir şekilde ifade etme biçimidir. Son derece ciddi" dedi.

Ayrıca İsveç'in Rusya ve Beyaz Rusya'ya karşı daha fazla yaptırım için bastıracağını söyledi.

Editör: İsveç Gündemi