IŞİD’den arındırılacak bölgede F-16’lar devriye gezecek, karadan güvenliği ‘eğit-donat’la eğitilen ılımlı muhalifler sağlayacak.

Başbakan Ahmet Davutoğlu önceki gün Dolmabahçe’de gazetelerin genel yayın müdürlerine ‘Artık sınırımızda DAİŞ (IŞİD) görmeyeceğiz. Nasıl yaparız, hangi aşamalarda yaparız o bizde mahfuz. Yerine ılımlı muhaliflerin yerleşmesini istiyoruz’ demişti. ABD ile Türkiye arasında varılan uzlaşmanın detaylarını Wall Street Journal ile Washington Post yazdı. Buna göre Ankara -  Washington hattında 10 aydır devam eden müzakereler sonucunda İncirlik dahil olmak üzere Türkiye’deki hava üslerinin koalisyon uçaklarına açılmasıyla eş zamanlı olarak Türkiye’nin uzun zamandır talep ettiği ‘tampon bölge-uçuşa yasak bölge’ formülü de hayata geçiriliyor. 
 
Kuzey Irak’ta Körfez Savaşı sırasında oluşturulana benzer bir tampon bölge oluşturmak için BM Güvenlik Konseyi onayına gerek olması ve Rusya ile Çin’in bunu veto etme ihtimaline karşı Türkiye ile ABD adına tampon bölge demeden bir de-fakto tampon bölge oluşturacak. Sadece koalisyon uçaklarının devriye gezeceği, Suriye uçaklarının uçuşuna izin verilmeyecek olan bu bölgenin genişliği 90, derinliği ise Halep’e kadar uzanan bir alanda 40 kilometre olacak. Türk F-16’ları bu bölge üzerinde devriye gezecek. 
 
ASKER SINIRI GEÇMİYOR
 
Bölgenin karadan güvenliğini ise ‘eğit-donat’ programıyla eğitilen ılımlı muhalifler sağlayacak. Böylece güvenlik Türk askeri sınırı geçmeden sağlanabilecek. İlk aşamada Ürdün ve Türkiye’de eğitilerek silahlandırılan ılımlı muhalifler konuşlandırılacak. Bölge, ilerleyen aylarda Türkiye’ye sığınan 2 milyona yakın Suriyeli’ye de güvenli yaşam alanı olacak. Bu şekilde Türkiye’nin üzerindeki mülteci yükü de hafifleyecek.  
 
TEMİZLENMİŞ BÖLGE
 
Tüm bunlar Birleşmiş Milletler Sözleşmesinin savunma hakkını içeren 51’inci maddesi ve IŞİD’e karşı oluşturulan 60 maddelik koalisyonu mümkün kılan iki BM Güvenlik Konseyi kararına dayandırılacak. Böylece adı konmadan oluşturulacak olan bu tampon bölgeye bir uluslararası meşruiyet de kazandırılmış olacak. İki müttefikin tampon bölge yerine seçtikleri isim ise ‘IŞİD’den arındırılmış bölge...’ Tek sorun ise bu bölgenin kontrolünün hangi muhalif gruplara bırakılacağı konusunun hala netlik kazanmamış olması. Eğit-donat programı için ABD, halen muhalifler içinden adam seçmekte büyük zorluk yaşıyor. 
 
Kaynak : Vatan
Editör: İsveç Gündemi