Araştırmalarında, bir iş ajansı çalışanının normalde 150 kişiye danışmanlık hizmeti vermesi gerekirken, en az 500 kişiyle ilgilenmek durumunda kaldığını ortaya koyan Wallraff, gerçek işsiz sayısının görünen rakamlarının çok üzerinde olduğunu gözler önüne serdi.

Focus Dergisinde yer alan habere göre, Ekim 2014 itibariyle Almanyada işsizlerin sayısı 2 milyon 700 bin olarak açıklandı. Wallraff ve ekibinin tespitine göre, bu süre içerisinde 450 bin kişi mesleki geliştirme programlarında olduğu için işsiz olarak görünmezken, yine 254 bin kişinin hasta, 168 bin kişinin yaşlı, 294 bin kişi ise basit nedenlerle kayıtlara işsiz olarak girmedi.

1 milyon kişi işsiz olmasına rağmen öyle görünmüyor

Rakamlarla bu yolla oynanarak 1 milyon 170 kişinin işsiz olmasına rağmen işsiz olarak görünmediği belirtildi.
İş Ajansı çalışanlarının ifadelerine göre, yoğunluk nedeniyle onbinlerce kişinin dosyası dolaplara kaldırıldığı halde, kimsenin bu kişiler ne yapıyor diye sormadığı aktarılırken, işsiz sayının bu yollarla az gösterildiğine dikkat çekiliyor. İşsizleri yeniden işe kazandırmak için yürütülen programların da çoğu zaman işe yaramadığı, işsizlerin akıl almaz ve absürt uygulamalara gönderildikleri belirtildi. Örneğin 58 yaşındaki bir kişiye astronotluk mesleğini düşünme önerilirken, Güney Almanyada uzun süreli işsizler lamalarla gezintiye gönderilmiş. Günter Wallraff yıllar önce, iki yıl boyunca Ali ismini kullanarak Türk madenci gibi davranarak indiği maden ocaklarındaki yaşamı En alttakiler kitabıyla gün güzüne çıkartan kişi olmuştu

Kaynak: Türkiye Gazetesi internet yayını
Editör: İsveç Gündemi