Norveç'in İsrail Büyükelçisi Raphael Schutz, sosyal medya hesabından, Norveçlilere hakaret ederek, ''Norveç uygarlığı yüzyıllardır Yahudilere zulmetti. 2. Dünya Savaş sırasında Nazilerle işbirliği yaptı' yorumunda bulundu. 
Filistin Toprak Günü'nde Gazze Şeridi'nde İsrail askerleri tarafından şehit edilen 18 Filistin'liyi, sosyal medya hesabından  terör örgütü mensubu gibi göstermeye çalışan İsrail'in Oslo Büyükelçisi Raphael Schutz'a, Norveçlilerden büyük tepki geldi.
- Norveçlilere Nazi suçlaması

Tepkilere tek tek cevap veren Büyükelçi Schutz, Norveç Filistin Komitesi Üyesi Ola Ingvald Hansen'e ağır hakaretlerde bulundu.

İsrail'in Filistinlilere zulüm yaptığını yorumunda bulunan Hansen'e cevap veren Büyükelçi Schutz, ''Norveç uygarlığı yüzyıllardır Yahudilere zulmettiğini ve 2. Dünya savaşı sırasında Nazilerle işbirliği yaptığını iddia etti. Yorumlarına devam eden İsrail büyükelçisi, Norveçli Faşist Partisi Lideri Vidkun Quisling'in Hitlerle yaptığı işbirliğine işaret ederek, ''Quisling'in soyundan beklendiği gibi yalancılık  ve saf antisemitizm. Yüzlerce yıldır Yahudilere zulmeden ve Nazilerle işbirliği yapan bir uygarlıktan geliyorsunuz ve bugün Yahudi devletini yasadışı ilan eden  ifadelerde bulunuyorsunuz. İran, Suriye, Küba, Kuzey Kore ve benzeri devletlerin yasallığı hakkında hiçbir çekinceleriniz yok. İsrail herhangi bir devlet kadar yasaldır. Yahudi devletinin şiddet yanlısı gibi gösterenleri destekliyorsunuz. Quisling duysaydı bu sözlerini seninle gurur duyardı'' değerlendirmesinde bulundu.

- Suçlamalar oldukça çirkin


Suçlamalardan sonra Norveç'in Dagvisen gazetesine açıklamalarda bulunan Norveç Filistin Komitesi Üyesi Ola Ingvald Hansen, İsrail Büyükelçisinin yaptığı suçlamaların oldukça uygunsuz ve çirkin olduğunu söyledi.  2. Dünya Savaşı sırasında Yahudilere karşı yapılan yanlışlar hakkında Büyükelçi  Schutz'a katıldığını söyleyen Hansen, '' Ancak, Büyükelçiye  İsrail'in şimdi Filistinlilere karşı yaptığı aynı soykırım ve adaletsizlikler için ne düşündüğünü sordum. Tabii ki cevap veremedi'' ifadelerinde bulundu.

- Norveçliler, Büyükelçinin uyarılmasını istedi

Öte yandan bir çok Norveçlide, İsrail Büyükelçisinin haddini aşarak Norveç içişlerine karıştığını ve Norveçliler hakkında sosyal medya hesabından rahatlıkla hakaretler yağdırabildiğine dikkat çekerek, Büyükelçi Schutz'un Norveç hükümeti tarafından  uyarılmasını istedi. 
Editör: İsveç Gündemi