Katolik sivil toplum örgütü Caritas'a, geçen yıl bu yardım için daha önce hiç kaydolmamış 500 bin kişi başvurdu.

Koronavirüsün getirdiği olumsuz ekonomik şartların da etkisiyle Madrid'de gıda bankaları bir yılda yüzde 40 oranında talep artışı gördü.

Meksikalı tiyatro oyuncusu Rita Carrasco da aralık ayından bu yana her cuma günü, Madrid'in güneyindeki popüler Carabanchel semtindeki bir "sosyal kantinden" büyük bir kutu yiyecek almaya geliyor. Aynı zamanda bir gönüllü olarak onlara yardım ediyor. 41 yaşındaki Carrasco, Mart 2020'de kararlaştırılan sıkı karantina uygulamasıyla işini kaybetti.

Onun yardım aldığı merkez, 2020 baharında sosyal hizmet Alvaro del Portillo tarafından açılan dört acil durum kantinden biri. Pandemiden önce sadece bir tane vardı.

Bir yıl sonra, yemek için gelen insan sayısı pandemi öncesinin iki katına çıktı, toplamda yaklaşık 2.000 kişi oldu.

2019'da İspanya'da her dört kişiden biri yoksulluk veya sosyal dışlanma riski altındaydı. Bu, Avrupa'daki en yüksek rakamlardan biri olarak kayıtlara geçti.

Pedro Sanchez hükümeti, krizin başlangıcından bu yana, en önemli önlemlerinden biri olan kısa süreli çalışma için finansmanı genişletmek adına 40 milyar euro harcadı. Ancak paranın gerekli noktalara ulaşmasında gecikmeler yaşandı.

Covid-19'da vakalar ve ölümler artıyor

Bu arada ülkede Covid-19'dan yaşamını yitirenlerin sayısı 72 bin 910'a, tespit edilen toplam vaka sayısı ise 3 milyon 212 bin 332'ye çıktı.

Covid-19 salgını nedeniyle 25 Ekim'den bu yana ülke genelinde olağanüstü hal (OHAL) uygulayan İspanya'da, merkezi hükümetle koordinasyonlu şekilde yerel yönetimlerin aldıkları önlemlerle yeni vaka sayıları ve can kayıpları yüksek seviyelerden aşağıya çekilmişti.

Hükümet, salgında 3. dalga riskini en aza indirmek için ülke genelinde uygulanan gece sokağa çıkma yasağı, salgının yoğun görüldüğü yerlerde bölgesel karantina ve özerk yönetimler arası serbest dolaşım kısıtlamalarını (Balear ve Kanarya Adaları hariç) Paskalya tatilinin sonuna kadar devam ettirecek.

Editör: İsveç Gündemi