İşçi problemi yaşayan ülkelerdeki durum: Macaristan (yüzde 3,5), Hollanda (yüzde 3,6), Slovenya (yüzde 4,2), Lüksemburg (yüzde 4,2) ile birlikte yüzde 5'ten daha düşük bir işsizlik oranıyla diğer Avrupa Birliği Üye Devletleri arasında yer alıyor. yüzde 4,3, Avusturya (yüzde 4,6), Bulgaristan (yüzde 4,6) ve Danimarka (yüzde 4,6).

Ancak İrlanda'da bu yüzde 4,2'lik kesimde yer alan kişiler işgücü piyasasına girseler bile ülkenin işçi ihtiyacını, özellikle de vasıflı işçi ihtiyacını karşılayamazlardı.

Bu zorluğun üstesinden gelmek için, AB'deki diğer tüm ülkeler gibi, İrlanda da dünyanın dört bir yanından, özellikle İrlanda'nın ciddi bir işgücü sıkıntısıyla karşı karşıya olduğu alanlarda deneyimli çalışanları cezbetmek için çalışıyor.

İrlanda, en çok ihtiyaç duyduğu işçileri almak için, yabancı işçilerin İrlanda'ya taşınmak ve orada yetenekli oldukları meslekte iş bulmak için başvurabilecekleri bir "Kritik Beceri Meslekleri Listesi" oluşturdu.

Liste şu anda yaklaşık 90 iş unvanı içeriyor ve her biri için İrlanda'nın işgücü piyasasının ihtiyaçlarını karşılamak için en az yüzlerce işçi gerekiyor.

İrlanda Nüfusu yaşlandıkça Sağlık Sektöründe binlerce açık pozisyon

Boş pozisyonları doldurmak için en fazla zorlukla karşılaşan sektörler arasında sağlık sektörü yer almakta olup, Sağlık Bakanlığı ve Sağlık Hizmetleri Yöneticisi (SEÇ) vasıflı sağlık çalışanı arayışındaki ana işverenlerdir.

İrlanda'nın yaşlanan nüfusu nedeniyle, sağlık hizmetlerinde ihtiyaç duyulan işçi sayısının önümüzdeki yıllarda daha da artması bekleniyor, çünkü ülke, kendilerine bakmak için sağlık çalışanlarına ihtiyaç duyacak daha fazla emekli sayısına ulaşacak.

Halk Sağlığı Enstitüsü tarafından İrlanda ve Kuzey İrlanda'daki yaşlanan nüfusa ilişkin hazırlanan bir rapora göre, 2051 yılına kadar adada 65 yaş ve üstü 2,1 milyondan fazla insan olacak.

Ada, yaşam beklentisinin kadınlarda 88, erkeklerde 85 yaşını aşmasını beklediğinden 85 yaşından büyüklerin sayısı 400.000'in üzerine çıkacak.

Raporda, "İrlanda adasındaki her 20 kişiden biri yüzyılın ortasına kadar 85+ yaşında olacak" diyor.

Şu anda İrlanda beş milyonun biraz üzerinde bir nüfusa sahipken, Kuzey İrlanda neredeyse iki milyon vatandaşa sahip.

Yaşlanan nüfus aynı zamanda çok sayıda vasıflı işçinin işgücü piyasasından ayrıldığını görecek ve genç nesiller göç olmadan dolduramayacaklardır.

Sonuç olarak İrlanda, Kritik Beceri Meslekleri Listesine aşağıdaki pozisyonları dahil etmiştir:

Sağlık Profesyonelleri – tıp pratisyenleri, psikologlar, endüstriyel eczacılar/eczacılar, radyograflar, radyasyon terapistleri, vasküler teknoloji uzmanları/fizyologlar, mide bağırsak teknisyenleri/fizyologlar, ayak hastalıkları uzmanları/kayropodistler, odyologlar, perfüzyonistler, diyetisyenler ve kalp fizyologları.

Terapi Uzmanları – fizyoterapistler, uğraşı terapistleri, konuşma ve dil terapistleri ve ortoptistler.

Hemşirelik ve Ebelik Uzmanları – kayıtlı hemşireler ve kayıtlı ebeler.

Sağlık Associate Professionals – Hastane Öncesi Acil Bakım Konseyi (PHECC) kayıtlı sağlık görevlileri, PHECC kayıtlı gelişmiş paramedik pratisyenleri, protez uzmanları, ortez uzmanları ve solunum fizyologları.

İzinsiz çalışma hakkı: 1 Eylül'den bu yana, daha fazla yabancı doktorun iş için İrlanda'ya taşınmasını sağlamak için, yetkililer, halihazırda Devlette bulunan AEA üyesi olmayan doktorlara Genel İstihdam İzni ile 21 ay veya daha uzun süre için yeni bir izin başvurusunda bulunmalarına izin vermeye karar verdiler.

İrlanda'da İşletme ve Finansta Açık İşler

İşletme ve finans alanındaki işler, İrlanda'da uzun süre açık kalan ve doldurulmayan en yaygın dört meslek arasında yer almaktadır, bu nedenle İrlanda makamları bu tür işleri Kritik Beceri Meslekleri Listesine dahil etmeyi gerekli görmüştür.

Dublin.ie tarafından bu yılın başlarında yayınlanan bir rapora göre, iş ve finans sektöründeki istihdam artışı son beş yılda ulusal ortalamanın üzerindeyken, hükümet verileri bu sektördeki ana işverenlerin İrlanda Merkez Bankası, Merkez Bankası'nı içerdiğini gösteriyor. Bank of Ireland, Bank of America, AIB Group, Citi, Davy, PWC, Deloitte, Accenture ve KPMG.

İrlanda Girişim, Ticaret ve İstihdam Departmanı, İş, Araştırma ve İdari Profesyonellerin istihdam kategorisi altındaki aşağıdaki işleri Kritik Beceri Meslekleri Listesine dahil etmiştir :

  • Vergi, uyum, düzenleme, ödeme gücü veya mali yönetim veya ilgili konularda uzmanlaşmış ve ilgili uzmanlık becerilerine, niteliklerine veya deneyimine sahip, yeminli ve sertifikalı muhasebeciler ve vergi uzmanları.
  • En az üç yıllık denetim deneyimine sahip nitelikli muhasebeciler. Aynı kişi aşağıdakilerden birinin tam üyesi olmalıdır:
  • Amerikan Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü (AICPA)
  • Filipin Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü (PICPA)
  • Pakistan Yeminli Mali Müşavirler Enstitüsü (ICAP)
  • AEA dışı vergi danışmanlığı ve vergi uzmanlığı ile profesyonel vergi yeterliliği veya yasal yeterliliğe uygunluk konusunda uzmanlaşmış vergi danışmanı. Aynı kişi, ilgili AEA dışı pazardaki vergi danışmanlığı gereklilikleri ve düzenlemeleri konusunda en az üç yıllık deneyime sahip olmalıdır.

Bu meslek grubuna ayrıca yönetim danışmanları ve iş analistleri, iş ve finansal proje yönetimi uzmanları, aktüerler, ekonomistler ve istatistikçiler dahildir.

Bir önceki cümlede listelenen meslekler, yalnızca büyük veri analitiğinde uzmanlaşan ve BT, veri madenciliği, modelleme ve ileri matematik veya ilgili ve ilgili uzmanlık becerileri, nitelikleri veya deneyimi konusunda yetenekli kişilere açıktır.

Kritik Beceri Meslekler Listesi ayrıca Satış, Pazarlama ve İlgili Yardımcı Profesyoneller listesinde iki iş içerir. Birincisi, Uluslararası Satış Rolleri veya ITB2B satış rollerinde uzmanlaşmış ve Avrupa Ekonomik Alanı Üye Devleti olmayan bir devletin İngilizce dışında resmi dili akıcı olan İş satış yöneticileridir.

İkinci pozisyon ise, ilaç, tıbbi cihazlar, Yazılım B2B, SaaS ürünleri vb. teknik ve ürün/hizmet bilgisi ile ürün stratejisi geliştirme ve yönetimi konusunda uzmanlaşmış alan bilgisine sahip uluslararası pazarlama uzmanlarıdır.

Öğretmen ve Akademik Personel Eksikliği Olan Okullar ve Üniversiteler

İşçi ihtiyacı olan bir diğer kritik sektör ise eğitim sektörüdür. İrlanda'daki okullar ve üniversiteler, açık pozisyonları dolduramadıkları için her gün ve daha fazla personel sıkıntısıyla karşı karşıya kalmaktadır.

İrlanda Ortaöğretim Öğretmenleri Birliği (ASTI) adına RedC tarafından bu yılın Nisan ayında yayınlanan bir rapor, lise müdürlerinin yüzde 55'inin bu yıl Mart ayında doldurulmamış boş pozisyonlar bildirdiğini gösteriyor.

Aynı zamanda, müdürlerin yüzde 84'ü 2021/2022 akademik yılında hiç kimsenin açık öğretmenlik pozisyonuna başvurmadığı durumlarla karşılaştıklarını iddia ediyor.

Anket, yeterli öğretmen olmamasının nedenlerinden birinin de ülkedeki bu mesleğe verilen düşük maaş olduğunu iddia ederken, yetkililer yabancı işçileri işe alarak boşlukları doldurmaya çalışıyor.

Çalışma izni için: Halihazırda, Öğretim ve Eğitim Profesyonelleri için Kritik Beceri Meslekleri Listesi altında, belirli bir disiplinde, tarihten en az iki takvim yılı önce verilmiş olan Ulusal Yeterlilik Çerçevesinin 10. Seviyesine eşdeğer bir yeterliliğe sahip akademisyenlerin pozisyonu listelenmektedir.

Bu iş pozisyonu için başvuran kişinin en az bir yıllık akademik öğretmenlik deneyimine sahip olması ve ilgili istihdamın 1997 İrlanda Üniversiteler Yasası (No. 24 1997), Enstitüler tarafından yönetilen üçüncü düzey bir kurumda olması gerekir. Teknoloji Yasası 2006 (No. 25, 2006) ve Teknolojik Üniversiteler Yasası 2018 (No. 3 of 2018).

İkinci koşul yerine getirilmezse, o zaman, öğretmenlik işi, büyük ölçüde veya tamamen bilgi ve iletişim teknolojisi ile ilgili bir program sunmayı içeriyorsa, başvuru sahibi de onaylanabilir, bu da QQI sekizinci ve/veya dokuzuncu düzeyde doğrulandığı gibi büyük bir ödüle yol açar.

Bilişim ve Mühendislik Alanında Personel Bulmakta Zorlanan STEM Şirketleri

İrlanda'nın İleri ve Yüksek Öğrenim, Araştırma, İnovasyon ve Bilim Bakanı Simon Harris, bir yıldan fazla bir süre önce, ülkenin STEM sektöründe ciddi beceri eksiklikleri ile karşı karşıya kalabileceği konusunda uyardı ve bu sorunu pandemi sonrası çözme ihtiyacına işaret etti. 

Ülkenin toparlanması:

"Salgın sonrası yeniden inşa etmeye çalışırken, insanların beceri eksikliğinin olduğu veya ekonomik büyümenin olacağı alanlarda yeniden eğitilmeleri ve yeniden becerilere sahip olmaları hayati önem taşıyor" dedi.

İrlanda'da birinci sınıf bir İleri Eğitim ve Öğretim (FET) oluşturmakla görevli bir devlet kurumu olan Solas'ın geçen yaz yayınlanan araştırmasına göre, bilim, mühendislik ve teknoloji şirketlerinin yarısından fazlası yazılım geliştiricileri işe alma konusunda zorluklarla karşı karşıya. tasarımcılar, mühendisler ve teknik destek personeli.

Araştırma ayrıca inşaat sektöründeki işe alım görevlilerinin üçte birinin metraj denetçileri, inşaat mühendisleri, şantiye mühendisleri, iskele ve boru döşeyicileri işe almakta zorlandığına işaret etti.

Sonuç olarak, bu yılın Temmuz ayından bu yana, İnşaat Mühendisleri, Yapı Mühendisleri ve Şantiye Mühendisleri, Makine mühendisleri, Elektrik mühendisleri, Malzeme bilimcileri, Tesisat Mühendisi, Cephe Tasarımcısı, birlikte:

  • Elektronik mühendisleri, tasarım ve geliştirme mühendisleri ile üretim ve proses mühendisleri, proses otomasyon mühendisliği veya enerji üretimi, iletimi ve dağıtımı veya bunlarla ilgili veya bunlarla ilgili uzman beceriler, nitelikler veya deneyim konusunda uzmanlaşmıştır.
  • Elektronik mühendisleri ve Tasarım ve geliştirme mühendisleri, çip tasarımı, test mühendisliği ve uygulama mühendisliği konularında uzmanlaşmıştır.
  • Yüksek teknoloji endüstrisi, yiyecek ve içecek gibi sektörlerde kalite kontrolü veya doğrulama ve düzenleme mühendisliği konusunda uzmanlaşmış tasarım ve geliştirme mühendislerinin yanı sıra üretim ve proses mühendisleri.
  • Kimyasal proses mühendisliği konusunda uzmanlaşmış üretim ve proses mühendisleri.

Bilgi Teknolojisi ve Telekomünikasyon Profesyonelleri kapsamındaki meslekler, BT uzman yöneticileri, BT proje ve program yöneticileri, BT iş analistleri, mimarlar ve sistem tasarımcıları, programcılar ve yazılım geliştirme uzmanları, web tasarımı ve geliştirme uzmanları ve başka yerde sınıflandırılmamış diğer tüm BİT uzmanlarıdır.

Mimarlar, Şehir Plancıları ve Haritacılar kategorisi altındaki mesleklerde ise mimarlar, metraj uzmanları, mimari teknologlar ve inşaat proje yöneticileri yer almaktadır.

Aynı zamanda Kalite ve Düzenleyici Profesyoneller grubunda da aranan kalite kontrol ve planlama mühendisleri, kalite güvence ve düzenleyici profesyoneller ile çevre sağlığı profesyonelleri yer almaktadır.

Kritik Beceri Meslekleri olarak listelenen Tasarım Meslekleri , konum tasarımcıları, karakter tasarımcıları, dekor tasarımcıları ve animasyon düzeni sanatçılarıdır. Hepsi, çalışma izni için başvurdukları rolde en az bir yıllık deneyime sahip, 2D veya 3D animasyonda yapılan işler için gereklidir.

İrlanda'nın Boş İşleri Doldurmak İçin Yabancı İşçilere İhtiyacı Olan Diğer Meslekler

Doğa ve Sosyal Bilimler Uzmanları

  • İmalatta (gıda, içecek ve tıbbi cihazlar dahil), ürün geliştirmede, analitik geliştirmede, klinik birlikte teyakkuzda veya biyoteknolojide veya ilgili ve ilgili uzmanlık becerileri, nitelikleri veya deneyiminde kimya bilimciler
  • Tıbbi laboratuvar bilim adamları
  • Gıda ve içecek ve tıbbi cihazların yanı sıra ürün geliştirme, analitik geliştirme, klinik birlikte uyanıklık veya biyoteknoloji veya ilgili ve ilgili uzmanlık becerileri, nitelikleri veya deneyimi dahil olmak üzere üretimde biyolojik bilim adamları ve biyokimyacılar.
  • Yiyecek ve içecek ve tıbbi cihazlar, ürün geliştirme, analitik geliştirme, klinik birlikte teyakkuz veya biyoteknoloji veya ilgili ve ilgili uzmanlık becerileri, nitelikleri veya deneyimi de dahil olmak üzere imalatta fizik bilimciler.

Spor ve Fitness Meslekleri – Aşağıdakiler tarafından istihdam edilen yüksek performanslı antrenörler ve yöneticiler:

  • Ulusal spor organizasyonları veya Uluslararası rekabette yer alan yüksek profilli spor organizasyonları

Sosyal Hizmet Uzmanları – Sosyal Hizmet Uzmanı

Medya Profesyonelleri – 2D veya 3D animasyonda Sanat Yönetmeni, bu rolde en az bir yıllık deneyime sahip

Üretim Yöneticileri ve Direktörleri – Şantiye Müdürü

ICT Profesyonelleri – Bilgi teknolojisi ve telekomünikasyon direktörleri

Sağlık ve Sosyal Hizmetler Yöneticileri ve Direktörleri – Kıdemli sağlık hizmetleri ve halk sağlığı yöneticileri ve yöneticileri

Sanatsal, Edebi ve Medya Meslekleri - Animasyon Arka Planı ve Tasarım 2D veya 3D animasyonda rolde en az bir yıllık deneyime sahip sanatçı.

Editör: İsveç Gündemi