İran asıllı İsveç vatandaşları olduğu belirtilen yüzlerce insanın İran'da mahsur kaldığı belirtiliyor.

Koronavirüs salgınının en yoğun olduğu ve ölümlerin arttığı İran'da mahsur kalan yüzlerce kişi ne zaman dönebileceklerini de bilmiyor.

Tahran'da bulunan Tara Aynehband " burada mahsur kaldık" diyor.

Geçen Pazartesi günü, İsveç Ulaştırma Ajansı, ülkedeki korona virüsünün hızla yayılması sonucunda IranAir'in İsveç ve İran arasındaki uçuşunu durdurmaya karar verdi.

İsveç vatandaşı iki kız kardeş Tara Aynehband ve Sara Aynehband, İsveç'e dönemeden alınan kararın kendilerini ve onlar gibi yüzlerce insanı mağdur ettiğini düşünüyor.

Kardeşler, tüm şirketleri aradık ve yeni bir seyahat rezervasyonu yapmaya çalıştık ama hiç bir şekilde uçuş imkanı olmadığını söylüyorlar. Birkaç hafta içinde bilet bulduk, ancak şirket iptal edilebileceğine dair hiçbir garanti olmadığını söylüyor. Kız kardeşi ile Tahran'da bir apartman dairesinde oturan Tara, burada sıkıştık dedi.

Kardeşlerden biri kanser hastası

Kız kardeşler Şubat ayında, ülkedeki korona patlaması henüz yaşanmadan ve Dışişleri Bakanlığı oraya seyahat etme konusunda risk bildirimi yapmadan önce İran'a gitti.

Tara, Kansere yakalanan kız kardeşimizle buluşmak için buraya geldik ama onunla görüşme imkanımız olmadan öldü. Şimdi sadece ailelerimiz ve işlerimiz için İsveç'e gelmek istiyoruz. Yardıma ihtiyacımız var dedi.

"Çıkış yolları var"

Dışişleri Bakanlığı'nın İran'a sıkışmış İsveçlileri eve getirmeyi istiyor. Ancak Dışişleri Bakanlığı basın servisinden Sara Brynedal, yetkilinin bunun için bir planı yok dedi.

Dışarı çıkmanın yolları olduğuna inanıyoruz. İran'da bulunan İsveçlilerin seyahat şirketleriyle iletişim kurmasını öneririz diyerek, İsveç'in iletişim kanallarıyla kontak halinde olunması önemli denildi.

Dışişleri Bakanlığı'nın İran'daki İsveçliler listesine şimdiye kadar yüzlerce insan kaydoldu. Ancak, bu yılın başlarında yetkililer tarafından yapılan bir tahmine göre, yaklaşık binlerce insan olabilir.

Kararınızı değiştirmenize ve insanları İran'dan eve getirmeniz için ne olması gerekiyor sorusu üzerine:

Sara Brynedal "Bu konuda yorum yapamıyorum, ancak seyahat kısıtlamalarının nasıl göründüğüne ve kaç havayolu şirketinin ülkeye ve ülkeden seyahatleri iptal etmeyi seçtiğine bakıyoruz" dedi.

İran'da 194 kişi öldü

İran, korona patlamasından en çok etkilenen ülkeler arasında. Enfekte kişilerin sayısı 6500'den fazla olduğu ve şuana kadar 194 kişinin öldüğü resmi olarak bildirilmiştir.

Tara ve Sara Aynehband'ın İsveç'teki aileleri endişeli. 

Aile, İsveç sıkışmış insanların eve gelmeleri için somut bir yardım sunmadığından, İran'da daha uzun süre kalmaları gerekirse virüs kapmaları an meselesi ve bu nedenle çok endişeliyiz yorumunda bulunarak, ne yapacağımızı bilmiyoruz. Geçen sabah yeni bir bilet almaya çalıştık, ancak Pazartesi sabahı Tara tüm yolculukların her zamanki gibi iptal edildiğini söylüyor denildi.

Editör: İsveç Gündemi