SVT'nin Reuters haberini kaynak göstererek yaptığı haberde, protestoların devam ettiği İran'da bir İsveç vatandaşının tutuklandığını yazdı.

Dokuz yabancı uyruklunun, ülkeyi sarsan kapsamlı protesto dalgasına karıştıkları için İran güvenlik güçleri tarafından tutuklandığı açıklandı. 

İran İstihbarat Bakanlığı, toplumu şiddete yöneltme ve gösterileri provoke ederek yönlendiren yabancı ülke vatandaşları arasında İsveç, Almanya, Polonya, İtalya, Fransa olmak üzere dokuz yabancı uyruklunun tutuklandığını açıkladı.

İran'da şiddetli protestolar, ahlak polisi tarafından başörtüsünü kurallara uygun takmadığı için gözaltına alınan 22 yaşındaki Mahsa Amini'nin 16 Eylül'de gözlatındayken fenalaşması ancak daha sonra hastanede yaşımını yitirmesinden sonra başladı.

Mahsa Amini'nin ailesi, onun polis tarafından dövülerek öldürüldüğünü iddia ediyor. Polis bunu reddediyor ve kalp krizinden öldüğünü söylüyor. Protestolar, İran rejiminin kadınlara yönelik baskılarına, özellikle de kadınların başörtüsü takma zorunluluğuna yönelik olarak gerçekleşiyor.

İran medyasında yer alan açıklamalara göre, tutuklanan yabancı uyrukluların kimliği henüz belirlenemedi. "İsyanlar sırasında veya arka planda planlama yapmatıkları için" tutuklandıkları söyleniyor.

Çeşitli kaynakların farklı verdiği verilere göre, ülkedeki gösterilerde şuana kadar yaşamını yitiren kişi sayısı yüze yaklaştı. Binlerce gözaltı yaşanan olaylar devam ediyor.

Editör: İsveç Gündemi