Çalışma ayrıca bu yöntemlerin değişmesinin zorunlu olarak tüm düyanın vegan olması anlamına gelmediğinin de altını çizdi.

Araştırmacılar beş kilit noktada değişiklik yapılabileceği konusunda hem fikir.

Perşembe günü Journal Science dergisinde yayınlanan araştırmaya göre var olan yöntemlerle üretilen gıdalar önümüzdeki 80 yıl boyunca toplam 1,4 metrik trilyon ton sera gazı emisyonuna neden olacak. Bunun aslan payı büyük baş hayvancılık ve gübre kullanımından geliyor. Ayrıca tarımsal araziler ile gıda atıklarının hatalı yönetimi de ciddi bir sebep.

Çalışmaya göre dünya fosil yakıt kullanmayı bıraksa dahi Paris İklim Antlaşması'ndaki hedefleri tutturmak mümkün olmayacak.

Bitkisel gıdalara ağırlık verilmesi gerekiyor

Araştırma ekibinin başındaki kişilerden Minnesota Üniversitesi'nde görevli Biosistem Mühendisi Prof. Jason Hill şunları söylüyor:

"Tüm dünya et yemeyi bırakmak zorunda değil ancak bitkisel gıdaların daha ağırlıklı olduğu daha sağlıklı bir beslenme şeklibne yönelmek ve bu gıdaları daha çevreci şekilde üreterek atıkları doğru şekilde yönetmek çok yardımcı olacak".

Çalışmada şu sonuçlara varıldı:

  • Tamamen bitkisel bazlı beslenmeye yakın bir diyet uygulamak dünya emisyonlarında 650 milyar metrik ton sera gazı emisyonunun azalması anlamına gelecek.
  • Eğer herkes yaşına göre doğru miktarda kaloriyi günlük olarak tüketirse -ki bu yetişkinlerde ortalama 2 bin 100 kalori ediyor- bu da 410 milyar metrik ton sera gazı emisyonunu kesecek.
  • Eğer tarım sektörü daha az kimyasal kullanır ve toprağı daha doğru şekilde işlerse bu 540 milyar metrik ton emisyonu kesecek.
  • Eğer tarım sektörü genetik modifikasyonlar kullanarak verimliliği arttırma yoluna giderse bu yöntem de 190 milyar metrik ton emisyon kesecek.
  • Eğer insanlar daha az miktarda gıdayı çöpe atarsa, restorancılık sektöründe israf önlenebilirse ve bazı yerlerde tüketilmeyen gıdalar ihtiyaç duyulan başka bölgelere ve ülkelere aktarılabilirse bu 360 milyar metrik ton emisyonun salınmasına engel olacak.

Eğer dünya bu beş alanın tümünde yarı mesafe bile kat etse emisyonlarda 850 milyar metrik ton azalma görülecek. Fosil yakıt kullanımında azalma da olursa bu durum dünyaya iklim krizi ile mücadele için gerekli şansı verecek. Çalışmaya göre bu şekilde 0,3 ila 0,7 derecelik bir ısı artışının önüne geçilecek ki bu da Paris İklim Antlaşması'nın hedefleri içerisinde.

Editör: İsveç Gündemi