Virüsü yendikten sonra ikinci kez virüse yakalanarak hayatını kaybeden ilk vaka olarak kayıtlara geçti.

89 yaşındaki kadın, ateş ve şiddetli öksürük şikayeti ile yılın başında hastaneye başvurdu. COVID-19 testi pozitif çıktı ve semptomlar ortadan kalkmadan önce beş gün hastanede tedavi edildi ve eve gönderildi.

Yaklaşık iki ay sonra, kanser için kemoterapi tedavisinin başlangıcında, ateş ve öksürük ile tekrar hastalandı. Kadın, daha önce antikor geliştirmiş olmasına rağmen, test sonucu pozitif çıktı.

Sekizinci günde hastanın durumu kötüleşti. İki hafta sonra öldü, vakayı inceleyen araştırmacıları bir rapor hazırladı.

Oxford University Press'e göre kadın, koronavirüsün yeniden enfeksiyon kapmasından sonra dünyada bildirilen ilk ölüm.

Virüs değişiyor

Aynı zamanda kadın, makroglobulinemi veya Waldenström hastalığı adı verilen nadir bir kan hücresi kanserinden muzdaripti.

BNO haber ajansına göre, şu ana kadar dünyada toplam 23 kişiye iki kez covid-19 teşhisi kondu.

Virüsü alan birçok kişi, hastalık semptomları göstermeden ve başkasına bulaştırmadan birkaç ay boyunca pozitif test edilebilirler.

Bir kişinin covid-19'a ikinci kez yakalanarak ve bu nedenle iyileşmemesi için, virüsün genetik bileşiminde birinciden enfekte ile ikinci arasında bir farklılık görülmesi gerekir.

İlk yeniden enfeksiyon vakası 24 Ağustos'ta Hong Kong'da kaydedildi. O zamandan beri Belçika, Hollanda, Amerika Birleşik Devletleri, Ekvador, Hindistan ve Katar'da bazı kişiler iki kez covid-19'a yakalandı. Ancak hepsi iyileşti.

Birinci ve ikinci hastalık arasındaki ortalama süre 69 gündür. Ancak hastalar arasındaki zaman aralıkları büyük ölçüde farklılık gösterebilir. Bazıları yalnızca 13 gün sonra tekrar enfekte olurken, diğerleri virüs yeniden saldırmadan önce 143 gün boyunca sağlıklıydı.

Editör: İsveç Gündemi