Finlandiya'nın şu anda Rusya'nın giriş yasağı uygulamayan diğer Avrupa Birliği ülkelerine ulaşabileceği tek kara yolu olduğu için Rusya'dan gelenlerin çok yüksek bir sayı kaydettiği açıklandı.

Finlandiya, Estonya, Letonya, Litvanya ve Polonya'dan sonra, 19 Eylül Pazartesi günü giriş kurallarına uyanlara giriş izni veren Rusya'nın tek komşu ülkesi oldu.

Böylece Ruslar diğer komşu ülkelere giremedikleri için Finlandiya'ya girmeye karar verenlerin sayısı önemli ölçüde arttı.

Finlandiya Sınır Muhafızları tarafından sağlanan veriler, Pazartesi günü toplam 3.099 Rusya vatandaşının doğu sınırından Finlandiya'ya girdiğini ve bunlardan 3.403'ünün Salı günü Finlandiya'ya girdiğini gösteriyor. Ayrıca, bu iki günlük süre içinde Finlandiya'ya gelen Rusların yüzde 35'inin geçerli Schengen vizesine sahip olduğu ortaya çıktı.

Yukarıda belirtilenlere ek olarak, Fin makamları kısa süre önce, Putin'in yedek askerlerin kısmi seferber edilmesini emrettiği için Finlandiya'ya gelen Rusların sayısının daha da artmasının beklendiğini duyurdu.

Reuters'e göre, Finlandiya Sınır Muhafız Teşkilatı bugün erken saatlerde Finlandiya'nın Rusya ile doğu sınırındaki trafiğin bir gecede yoğunlaştığını söyledi. Yetkililer, Putin'in 300.000 yedek askerin çağrılması emrini vermesinden bu yana Finlandiya'ya giren Rusya vatandaşlarının sayısı hakkında henüz ek bilgi açıklamadı.

Finlandiya makamları konuyla ilgili henüz resmi bir açıklama yapmazken, üç Baltık ülkesi: Litvanya, Letonya ve Estonya asker seferberliğinden kaçan Ruslara sığınma hakkı vermeyeceklerini söylediler.

Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Reuters'e yaptığı açıklamada , "Rusya'da bir kişinin vatandaşlık görevini yerine getirmeyi reddetmesi veya yapmayı istemesi, başka bir ülkeye sığınma hakkı verilmesi için yeterli gerekçe oluşturmaz" dedi.

Ayrıca Letonya Dışişleri Bakanı Edgars Rinkevics, resmi Twitter hesabında ret için güvenlik endişelerini dile getirdi.

Finlandiya'nın AB'den Ruslar için vize geçersizliği ve giriş yasağı konusunda ortak kurallar istediğini bildirmişti. Böyle bir talep, 20 Eylül'de gönderilen bir mektupla Avrupa Birliği Komisyonu'na sunuldu.

Rusya ile sınır olan ülkelerin kısmi askeri seferberlik ilanından sonra geniş önlemler alma hazırlıklarını sürdürüyor.

Editör: İsveç Gündemi