Her an patlayabilir, zaten kanlı olan iç savaşı daha da şiddetlendirebilir.

Daha önce gemide çalışmış olan aktivist Abdulwahed el-Obaly, "Bütün bir şehir rehin tutuluyor" dedi.

Yemen'deki liman kenti Hodeidah'ın birkaç mil kuzeyinde ki Kızıldeniz'in yedi kilometre dışında yıllardır bekleyen hayalet gemi her an patlayabilir.

İşte 363 metre uzunluğundaki FSO Safer petrol tankeri.

Altı yıl öncesine kadar gemi, ülkeden ihraç edilecek petrolü depolamak için kullanıldı. Bölge daha sonra isyancılar tarafından işgal edildi ve FSO Safer kaderine bırakıldı.

Kırk yaşındaki geminin boruları ve telleri kısa sürede pas tutmaya başladı.

Gemide 1,1 milyon varil ham petrol var. Bu, tarihin en kötü çevre felaketlerinden biri olarak kabul edilen Alaska'daki Exxon Valdez'in 1989'da döktüğü petrolün dört katı daha fazla.

Büyük bir petrol sızıntısı, iki milyon çocuğun yetersiz beslendiği ve nüfusun büyük çoğunluğunun acil yardıma bağımlı olduğu bir ülkenin yaşam hattını oluşturan limanı kapatacaktır. Aynı zamanda önemli ticaret yollarını yok eder ve tüm bir ekosistemi yok alt üst eder.

Yine de daha da kötü bir senaryo var: tüm geminin patlaması.

"Derin endişe"

2014'ten beri Yemen'de kanlı bir iç savaş yaşanıyor. Suudi liderliğindeki bir koalisyon, İran destekli Huthi isyancılarıyla savaşıyor.

BM'nin dünyanın en kötü insani krizi olarak adlandırdığı olayda yüz bin kadar insan öldürüldü.

Savaştan önce gemi, batmaya ve sızmaya başlamamasını sağlamak için uluslararası uzmanlar tarafından düzenli olarak denetleniyordu.

İsyancılar iktidara geldikten sonra dış dünya ile bağlantı kesildi. Petrol çoktan sızmaya başladı.

Şimdi geminin batacağı korkusu büyüyor.

Greenpeace çevre örgütü geçen yaz BM'nin harekete geçmesini talep etti ve Ağustos ayında Genel Sekreter António Guterres "derin endişesini" dile getirdi.

"Yirmi milyon dolar çalındı"

Abdulwahed al-Obaly bir ekonomist ve gemiden sorumlu devlete ait şirkette on yıl çalıştı.

Bir gün elli kadar isyancı silahlarını çekerek liman ofisine girdiğinde oradaydı. Önümüzdeki yılların bakımı için ayrılan yirmi milyon doları çaldılar.

"Silah için paraları aldılar ve bir kısmını kendi ceplerine koydular. O zamandan beri kimse bakıma bir dolar koymadı" dedi.

Tekrarlanan taleplere rağmen gemiye henüz hiçbir uluslararası gözlemci veya uzman serbest bırakılmadı.

Gemi bir silah

Ekim ayı başlarında BM, Wall Street Journal'a kısa süre içinde gemiyi ziyaret etmek için izin almayı umduğunu söyledi.

Birleşmiş Milletler İnsani Yardım Koordinasyon Ofisi'nden John Ratcliffe, "Son haftalarda ilerleme kaydettik" dedi.

Ancak, o zamandan beri hiçbir teftiş yapılmadı. Ve Abdulwahed el-Obaly, Huthi isyancılarının aksine "teminatlara rağmen" yabancıları serbest bırakmak için herhangi bir gerçek irade olduğuna inanmıyor.

"Gemiyi silah olarak kullanıyorlar ve barış şartlarını uygulamak için tüm şehri rehin tutuyorlar" dedi.

Korku bir tsunami dalgası gibi

Abdulwahed el-Obaly, sahilde, petrol tankerinin yakınında büyüdü. Eşsiz yaban hayatı ile yüzden fazla adadan bahsediyor. Mangrov bataklığı, kuş yaşamı ve su yüzeyinin altındaki muhteşem mercan resifleri olduğunu belirtiyor.

Her şey büyük bir petrol sızıntısı ile yok edilebilir.

"Gemide kırktan fazla petrol tankı ve çok sayıda oda ve boru bulunmaktadır. Hiçbir şey işe yaramıyor, pas her şeyi mahvetti. Gemi her an çökebilir."

Gerçek korku senaryosu, tüm petrol tankerinin patlamasıdır. Korktuğu diğer şey ise patlamanın bir tsunamiyi tetiklemesi.

"Yakın bölgede 4 milyon insan yaşıyor. Tüm Hodeidah şehri boğulacak ve yok edilecek" dedi.

Kurtarılabilir

Abdulwahed el-Obaly, gemiyi, örneğin petrolün nispeten kolayca boşaltılabileceği, Mısır veya Bahreyn'deki güvenli bir limana çekmek için hala zaman olduğuna inanıyor.

O şimdi dünyanın Huthi isyancılarına ve grubun müttefiki İran'a felaketten kaçınmak için müfettişleri serbest bırakması için baskı yapılmasını istiyor.

"Yemen'de insanlar acı çekiyor ve seslerini duyurma fırsatı yok. Üç yıldır bunun hakkında konuşuyorum ve devam etmeliyim... çünkü kimse yapmıyor" dedi.

Editör: İsveç Gündemi