Sıkı tedbirler sonucu kısmen kontrol altına alınan Covid-19 salgını yaz aylarındaki normalleşme adımlarıyla birlikte Avrupa'da yeniden hız kazanmaya başladı. Yeni vaka sayısında görülen artış bazı ülkeler için ikinci bir dalgaya işaret ediyor.

Pandeminin bahar aylarında en fazla vurduğu ülkelerden Belçika, İtalya ve İngiltere'de görülen yeni vaka sayısındaki artış henüz ilk dalgadan daha az düzeyde seyrediyor. Ancak özellikle yüksek can kaybıyla dünya sıralamasında en üst sıralarda yer alan İngiltere'de resmi verilere göre son 24 saatte tespit edilen yeni vaka sayısı 4 bini aşmış durumda.

Fransa, Polonya, Hollanda ve İspanya'da ise çok korkulan ikinci dalga ile mücadele için kısıtlama tedbirleri uygulanmaya başladı. Özellikle Fransa'da perşembe günü 10 bin 593 yeni vakanın tespit edilmesi üzerine önlemler sıkılaştırıldı.

Avrupa ülkelerinde Covid-19 vakalarında görülen günlük artış

Ülkelerin tek tek vaka sayılarını görmek için grafiğin üzerine dokunun

Öte yandan Arnavutluk, Bulgaristan, Çekya, Karadağ ve Kuzey Makedonya'da Ağustos ayında görülen vaka sayısının ilk dalgadan fazla olması, bu ülkelerde ikinci dalganın daha ağır seyredebileceğine dair endişeleri körüklüyor.

Yeni vaka sayısındaki son duruma ve beliren ikinci dalga hareketine dair grafiği ülke isimlerine tıklayarak görebilirsiniz.

Avrupa'daki yeni vaka sayısındaki artışı yakından takip eden Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de bazı ülkelerde haftalık vaka sayısının Mart ayındaki zirveden daha yüksek olduğuna vurgu yaptı. DSÖ'nün Avrupa Direkörü Dr Hans Kluge "Çok ciddi bir durum belirmeye başladı" sözleriyle ikinci dalgaya uyarıda bulundu.

Ancak uzmanlar bu dönemde görülen yeni vaka sayısındaki artışın koronavirüs test kapasitesinin artmasıyla doğru orantılı olabileceğine de dikkat çekiyor.

Editör: İsveç Gündemi