Berlin'de Şansölye ile yapılan toplantıya Greta Thunberg'in yanı sıra diğer çevreciler Alman Luisa Neubauer ve Anuna de Wever, Belçikalı Adelaide Charlier de katıldı.

Aktivistler yayınladıkları bir mektupta Avrupa'nın harekete geçme sorumluluğu olduğunu belirtmiş ve AB Konseyi Başkanlığı’nı yürüten Almanya'nın harekete geçmesini istemişti.

İklim aktivistleri tarafından imzalanan bu açık mektupta "AB artık harekete geçmeli, Almanya inisiyatif almalı; fosil yakıtlara yapılan yatırımlar durdurulmalı, ekolojik tahribat cezalandırılabilir bir suç haline gelmeli" ifadelerine yer verilmişti.

İngiliz The Guardian gazetesi ve Alman Der Spiegel dergisinde yayınlanan bu mektupta aynı zamanda "Harekete geçme söz konusu olduğunda her zaman bir inkar halindeyiz. İklim ve çevre krizi hiçbir zaman bir kriz olarak ele alınmadı" denmişti.

'Gelecek için Cuma Günleri'

Buluşma, genç aktivistin henüz 15 yaşındayken her cuma İsveç parlamentosu önünde protestoya başlamasından 2 sene sonra gerçekleşti. Greta’nın iklim krizine dikkat çekmesinin ardından 'Gelecek için Cuma Günleri' ismini alan hareket büyüdü ve küresel çapta milyonlarca genç, iklim değişikliği ile mücadele için protesto gösterileri düzenlemeye başladı.

Ancak aktivistler, yapılan tüm çağrılara rağmen ülkelerin siyasi eylemsizliği nedeniyle iki önemli yılın kaybedildiğini söylüyor. "Yaptıklarımız ve gerçekte yapılması gerekenler arasındaki fark her dakika artıyor" diyerek ülkeleri fosil yakıtlara yapılan tüm yatırımları acilen durdurmaya çağırıyorlar.

Almanya, 2011'deki Fukushima felaketinden sonra nükleer enerjiyi aşamalı olarak durdurduğu için kömüre büyük ölçüde bağımlı olmaya devam ediyor. Ülke, iklim aktivistleri tarafından çok geç kabul edilen bir tarih olan 2038 yılına kadar kömürle çalışan elektrik üretimini bırakmayı hedefliyor.

Editör: İsveç Gündemi