İngiltere Başbakanı Boris Johnson, G7 Liderler Zirvesi’nin son gününde yaptığı kapanış konuşmasında dünyanın en zengin 7 ekonomisinin fakir ülkelere gelecek yıla kadar 1 milyar doz aşı ulaştıracağını - bunun kısmen doğrudan, kısmen de COVAX aşı koalisyonunu finansman yoluyla olacağını - duyurdu. Johnson bu aşıların 100 milyon dozunun İngiltere tarafından taahhüt edildiğini belirtti. Ancak birçok gazeteci Johnson’a sorularını G7 ülkelerinin aşının paylaşımında ahlaki davranmadığı eleştirileriyle birlikte ileterek uluslararası toplumda aşı eşitsizliğine olan tepkiyi dile getirdi.

Avrupa İlaç Ajansı’nın (EMA) Oxford-AstraZeneca aşısının 60 yaşın üzerindeki kişilerde uygulanmasının durdurulması gerektiğini duyurduktan kısa bir süre sonra konuşan Johnson “Dünyanın en popüler aşısı” diyerek aşıya övgü yaparken, şirket için de şu ifadeleri kullandı: “Popüler çünkü maliyetine satılıyor ve bu AstraZeneca’nın cömertliğidir. COVAX aşılarının yüzde 96’sı Oxford-AstraZeneca aşısıdır” dedi.

Fakir ülkelerin iklimle mücadelesine yılda 100 milyar dolar

İklimle ilgili güçlü bir mesaj da verilen zirveye ilişkin Johnson G7 ülkelerinin küresel karbon emisyonlarının yüzde 20’sini oluşturduğuna vurgu yaparak “Bu zirvede eylemin bizimle başlayacağından emindik. Cornwall’deki bu zirve tarihteki ilk net sıfır emisyonlu G7 zirvesidir” dedi. Reuters tarafından erişilen taslak sonuç bildirgesine göre G7 ülkeleri zirvede fakir ülkelerin karbon emisyonlarını düşürmesine ve küresel iklim kriziyle mücadele etmesine yardımcı olmak için yılda 100 milyar dolar harcama yapmayı taahhüt ettiler.

Editör: İsveç Gündemi