Görüşmeler hakkında bilgi verilen yetkililere göre ABD, İngiltere, Fransa, Almanya, İtalya, Kanada ve Japonya maliye bakanları, cuma öğleden sonra sanal bir toplantıda böyle bir girişime siyasi desteklerini resmen vereceklerini duyurdular. Ancak tavan fiyat seviyesinin ne olacağı tartışılmaya devam ediyor. 

Sınırlama mekanizmasının AB'nin Rusya'dan petrol ithalatına uyguladığı ambargolarla aynı zamanda uygulanacağı da belirtildi. Tedbir, ham petrol için 5 Aralık'ta ve rafine ürünler için 5 Şubat'ta yürürlüğe girecek.

Plan, Rus petrolünü taşımak için G7 ve AB ülkelerindeki şirketlerden sigorta teminatı ve nakliye hizmetleri arayan ithalatçıların tavan fiyatını gözetmesi gereken bir teşvik sistemine dayanacak.

Bazı AB ülkeleri ikna edilmek zorunda

Avrupa Komisyonu tarafından desteklenmesine rağmen, sistemin hâlâ AB üye ülkelerinden desteğe ihtiyacı var, çünkü bloğun zorlu müzakerelerden sonra mühürlenmiş olan altıncı yaptırım paketini değiştirmesini gerektirecek.

Yetkililer ayrıca, üst sınırın etkili olabilmesi için Hindistan gibi büyük miktarlarda Rus petrolü satın alan üçüncü ülkelerin desteğinin önemli olduğunu söylüyor. 

Avrupalı ​​bir yetkili, önümüzdeki günlerde diğer ülkelerin de girişime katılmasını umduğunu dile getirerek, tavan fiyat seviyesinin tüm katılımcı devletler tarafından ortaklaşa belirleneceğini de sözlerine ekledi.

Editör: İsveç Gündemi