Frederiksen, sızıntılara ilişkin yaptığı açıklamada ilgili konuda uzmanların çalışmaları sabotajı işaret ediyor ifadeleri kullanarak, "Yetkililerin, bunların kasıtlı eylemler olduğu konusundaki net değerlendirmesidir" dedi.

Salı akşamı Danimarka Başbakanı Mette Frederiksen, Baltık Denizi'ndeki Kuzey Akım 1 ve 2'deki gaz sızıntısıyla ilgili bir basın toplantısı düzenledi.

Frederiksen, "kasıtlı eylemlerin" sızıntıya neden olduğunu açıkladı.

Ön rapor ve çalışmalara göre, yetkililerin sızıntıların kaza olmadığı, bunda bir kasıt olduğu konusunda net olduklarının altını çizen Frederiksen, olayın araştırılmaya devam edeceğini belirtti.

Başka bir deyişle, Danimarka Başbakanı bunun bir kaza olmadığına inanıyor.

Danimarka Başbakanının açıklaması: Sızıntının kaza değil, kasıtlı bir eylem olması, durumu olabildiğince ciddi hale getiriyor.

Basın toplantısına Danimarka Savunma Bakanı Morten Bødskov, Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod ve Enerji Bakanı Dan Jørgensen de katıldı.

Danimarka'nın enerji bakanı Dan Jørgensen, olayların kazalardan değil patlamalardan kaynaklandığının net bir değerlendirme olduğunu söyledi.

Ayrıca enerji bakanı, gaz borularının yüzeyin çok altında olduğunu, kalın çelik ve beton katmanlarından oluştuğunu söyledi. Sızıntıların boyutu, bunların yanlışlıkla meydana gelmediğini gösteriyor dedi.

Savunma Bakanı Morten Bødskov, gaz sızıntısının arkasında ne olduğunu tam olarak söylemek için henüz erken.

Dışişleri Bakanı Jeppe Kofod, Rusya'nın bilgilendirileceğini söyledi.

"Bizim gibi düşünen ülkelerle yakın temas halindeyiz ve elbette Rusya'yı da vardığımız sonuçlar hakkında bilgilendireceğiz" dedi.

Bornholm çevresinde güvenlik artırıldı

Gaz sızıntılarından biri İsveç, diğeri ise Danimarka ekonomik bölgesi içinde.

Mette Frederiksen, yetkililerin söz konusu olayın Danimarka'ya yönelik askeri tehdidi artırdığını düşünmediğini söyledi.

Danimarka Savunma Bakanı Morten Bødskov durumu çok ciddiye alıyoruz.

"Bornholm çevresindeki varlığımızı artırıyoruz. İhlal bir kaza değil, kasıtlı bir eylemdir" dedi.

Editör: İsveç Gündemi