Uzun eteği dini bir simge olarak kabul eden Fransız okulu, bir öğrencisine uyarılara uymayıp ikinci defa bu kıyafetle okula geldiği için uzaklaştırma cezası verdi.

Fransa'da 15 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Sarah'nın "uzun etek" giydiği için okula alınmaması ülkedeki tepkilere neden oldu.

Sosyal medya da olaya tepkisiz kalmadı #JePorteMaJuppeCommeJeVeux (eteğimi istediğim şekilde giyerim) hashtag'ini kullanan kullanıcıslar kararı protesto etti.

Yaklaşık 50 bin kez paylaşılan ve toplamda 13 milyon kullanıcıya ulaşan etikette uzun etek giyen ünlü isimlerin fotoğrafları paylaşılarak "Fransa'da böyle okula gidemezsin" tweet'leri atıldı.

Bazı kullanıcılar, ABD Başkanı Barack Obama'nın eşi Michelle Obama'nın uzun etek giymiş fotoğrafını paylaşarak, "Acaba Hollande, Michelle Obama'yı etek boyu yüzünden evine yollar mı?" ifadelerini kullanırken, bazı kullanıcılar ise Disney karakterleri prenseslerin de uzunetek giydiğine dikkat çekti.

Reims kentinde, 15 yaşındaki ilköğretim öğrencisi Sarah, uzun siyah etek giydiği için okuldan evine yollanmış ve ardından ailesine bir mektup gönderilmişti. Mektupta, "kızınızın kıyafetlerine dikkat edin yoksa okula alınmayacak" ifadeleri yer alırken, Sarah'nın siyah etek giyerek üzerinde "dini bir sembol taşıdığı ve laiklik ilkesini ihlal ettiği" öne sürülmüştü.

LAİKLİĞE AYKIRI BULUNDU!

Fransa Eğitim Bakanlığı tarafından devlet okullarına dağıtılan 83 sayfalık laiklik kuralları kitapçığında, devlet okullarında eğitim gören öğrencilerin uzun ve koyu renk etek giymesinin yasaklanmasıyla ilgili madde eklenmesi tartışmalara neden oldu

FRANSA’da okullara dağıtılan laiklik kitapçığında devlet okullarında eğitim gören öğrencilerin uzun ve koyu renk etek giymesinin yasaklanmasıyla ilgili madde eklenmesi tartışmalara neden oldu. Eğitim Bakanlığı tarafından devlet okullarına dağıtılan 83 sayfalık laiklik kuralları kitapçığında, “okullarda öğrencinin dini aidiyetini gösteren simge ve giysiler” yasağı yeniden tanımlandı. Okullarda dini simge ve giysilerin yasak olduğu ülkede, yasalar listesine uzun ve koyu renk etek de eklendi. Kitapçığa göre, öğrencinin sürekli saçını bandana ile kapatması, türban takması, başörtü kullanması ve koyu renk uzun etek giymesi dini sembol olarak görülüyor. Okul yönetimi ve öğretmenlerin öğrencilerle diyalog kurması, ilgili yasağa dair bilgi vermesi öngörülen kitapçıkta, anlaşma sağlanamaması durumunda okul yönetiminin disiplin sürecini başlatabileceği ve okuldan uzaklaştırma da dahil bazı cezalar verebileceği kaydedildi.

Ülkede uzun etekle ilgili tartışmalar 2016 yılında da gündeme gelmiş, 15 yaşındaki öğrenci Sarah K., uzun etek giydiği için okuldan uzaklaştırılmıştı. İslamofobi Gözlemevi Başkanı Abdallah Zekri, siyah uzun eteğin dini bir simge olarak algılanmasına tepki göstermişti.

Editör: İsveç Gündemi